19.03.2024
Місто Новини Соціальні проблеми

“Був великий ризик ураження струмом”: відомий гурт відмінив свій концерт на Тернопільщині (відео)

Відомий український гурт “Антитіла” скасував свій виступ у смт. Заводське Чортківського району через протікання даху над сценою. 2 березня тут мали відбутися аж два концерти гурту – о 17.30 і о 20. 00. Проте шанувальники улюблених виконавців так і не почули. 

Повідомлення про скасування концерту у зв’язку з технічною несправністю будинку культури з’явилося і на сторінці Заводської ОТГ. Керівництво громади  попросило вибачення у всіх, хто планував прийти на концерт. А гурт “Антитіла” обіцяє повернути кошти за квитки або зробити їх дійсними на концерті на Тернопільському стадіоні 28 травня. 

 Як повідомив гурт “Антитіла” на своїй офіційній сторінці у фейсбуці, коли музиканти приїхали в будинок культури, то побачили, що зі стелі будівлі на сцену та обладнання тече вода. Гурт заявив, що ні громада міста, ні керівник будинку культури не попередили їх про не зовсім добрий стан будівлі, у якій планували концерт. 

Чому виникла така ситуація і коли відремонтують покрівлю будинку культури, з’ясовувало видання “Терміново”

“Ми не можемо ризикувати життям людей”

На відео, яке музиканти опублікували у фейсбуці, видно як вода стікає зі штор на сцені, обладнання у калюжах, а прибиральниця збирає воду з підлоги. 

“Ми зараз стоїмо на сцені і просто на нас капає вода. Вона тече на обладнання і все це викликає велику небезпеку ураження електричним струмом, – говорить на відео лідер гурту Тарас Тополя. – Ми не можемо йти на такий крок, тому скасовуємо концерт”. 

Площа протіканння – десятки квадратних метрів, підлога сцени волога, утворилися калюжі, йдеться у повідомленні на сторінці гурту. 

“Покрівля будинку культури вже багато років в аварійному стані. Але громада міста, керівник будинку культури, знаючи про аварійний стан даху, прогнилу сцену, не повідомив нас про це і надав дозвіл на проведення концерту, – йдеться у повідомленні. – Попри вмовляння не відміняти концерт, ми не можемо ризикувати життям людей. Надіємось на повернення у Заводське після ремонту будинку культури. Ми могли б промовчати і просто провести концерт, але задля розвитку культурної сфери в Україні виносимо цю тему на загал і надією на позитивні зміни! Обов‘язково приїдемо сюди, коли буде сухо і тепло!”

У соцмережі підтримують рішення гурту

Пост гурту у фейсбуці отримав сотні коментарів. Багато людей шкодують, що не зможуть потрапити на концерт, проте підтримують рішення музикантів. 

Хлопці молодці. Я дуже надіялася на концерт, але краще так, ніж щоб щось трапилося. Вдячна що допомогли вирішити питання щодо квитків. Надіюся вас ще тут побачити”, – пише  Iruna Holovatiuk

“Який сором, як можна запрошувати артистів в такі жахливі умови”, – обурюється Світлана Смикалюк. 

“Хлопці молодці, що розповіли правду”, – зазначає Свєта Гикава. 

“Правильне рішення, але шкода глядачів вони чекали”, – пише Світлана Кучерявенко.

Багато шанувальників запрошують “Антитіла” у свої міста, де будинки культури у хорошому стані. У коментарях також запитують, чи можливо перенести концерт у Чортківський будинок культури. Є люди, які дивуються, що гурт приїхав виступати саме в селище поруч з Чортковом, а не у сам райцентр, який є містом обласного значення. 

“Фото із Заводського на пам‘ять і додому. Ми ще повернемося”, – написав на своїй сторінці у фейсбуці Тарас Тополя (фото: Тарас Тополя)

У коментарях міський голова Чорткова Володимир Шматько пояснив, що у Заводському будинок культури розрахований на 750 місць. Під час пандемії дозволено заповнювати 50% залу. 

“У Чорткові міський будинок культури ім. Катерини Рубчакової на 350 місць. Дозволено 50%. Розумієте?” – написав Шматько. 

“Наш бюджет не всесильний, щоб зробити все

Голова Заводської ОТГ Людмила Павлінська зазначає, що попередити гурт про протікання даху не могли, бо самі не сподівалися, що подібне трапиться, мовляв, раніше подібного не було. Хоча визнає: дах над сценою – не в ідеальному стані. 

– Ми розуміємо, що проблема є. І для них це загроза, і для нас неприємно, – каже голова ОТГ. – Розуміємо людей, але склалося так, як склалося… Звісно шкода, що концерт не відбувся.  Будемо працювати над тим, щоб таке не повторювалося. 

За словами Людмили Павлінської, сам дах був сухий, а тільки подекуди просочувалася вода. 

– Але останніми днями якраз присвітило сонце і, очевидно, почало розмерзатися те, що десь у шпарах позамерзало.  Текти почала вже перед самим концертом 2 березня о 14 год, – стверджує Павлінська. 

За її словами, приводити будинком культури до пуття почали у 2016 року – відколи створили ОТГ.

– Ми отримали цю будівлю в жахливому стані, понад 20 років їй взагалі не приділяли уваги, – описує ситуацію Павлінська. – Ні опалення, ні нічого. Ми вже відремонтували  цей будинок на 70%. Просто бюджет не всесильний, щоб все зробити на раз. Ми встановили опалення на другому поверсі, зробили євроремонт, реалізували проєкт “Школа естетичного виховання” за програмою DOBRE . Ця школа займає весь другий поверх будинку культури, там перекрили частину даху.  

Скільки треба коштів  на ремонт даху над сценою будинку культури, у Заводській ОТГ ще не рахували. Але ремонт значно меншої частини даху над школою мистецтв коштував близько 500 тис. грн, пригадує Людмила Павлінська. 

– Ми хочемо багато зробити і багато нам вже вдалося реалізувати, – каже вона. – Але зробити все на раз просто неможливо. Державної підтримки на будинки культури взагалі немає, а якщо взяти місцевий бюджет, то утримання лягає на нас, тому маємо те, що маємо. 

Голова ОТГ пояснює, що дах ремонтували відповідно до можливостей громади.

– Є пріоритетні напрямки і ми за ними рухаємося. Якщо взяти дітей і сцену, то ми вибрали дітей. А коштів на все не вистачає, – зазначає голова. – Зал зі сценою розташований на першому поверсі і саме цю частину даху ще не ремонтували. Загалом зал у досить  нормальному стан, єдине – там треба поміняти завіси на сцені, крісла. У попередні роки тут проводили концерти і проблем не було. Приміром, минулого року у нас виступала Ірина Федишин, раніше – команда КВН “VIP Тернопіль”, гурт “Лісапетний батальйон”.

Людмила Павлінська особисто спілкувалася з гуртом “Антитіла” і розуміє їхнє рішення. Вона сподівається, що у жителів Заводського  ще буде можливість піти на концерт цього гурту. Адже музиканти сказали, що обов’язково ще сюди приїдуть.  

До слова, у Чортківському районі останнім часом зростає кількість інфікованих коронавірусом. Так, за останню добу COVID-19 виявили у 82 жителів району, четверо людей померли.

Головне зображення: Тарас Тополя, скріншоти з відео гурту “Антитіла”. 

 

Перейти до панелі інструментів