28.03.2024
Культура Молодь Новини

Чотири школи Тернопільщини – у сотні кращих в Україні

Українська освіта в майбутньому повинна бути однаково якісною і в містах, і в селах. Сьогодні бачимо перекіс. Кращі школи, як показує рейтинг, складений Фокусом, розташовані в столиці та обласних центрах. Але є винятки, які радують. Винятком є Тернопільська область, де кращі школи розташовані у райцентрах. 

Отже, в ТОП-100 кращих шкіл України потрапили: Тернопільська Українська гімназія ім. Франка, Чортківська гімназія ім. Шашкевича, Заліщицька державна гімназія, Бережанська школа №3.

За даними Мінфіну, у2019-му сільський учень обходився бюджету набагато дорожче, ніж міський, — 32,4 тис. грн проти 19,1 тис. на рік відповідно. Порахувавши гроші, місцева влада почала переформатовувати і закривати школи — цей процес активно продовжується, наприклад, у Полтавській області, у тому числі в самій Полтаві і Кременчуці. Жителі цих міст теж сильно обурюються, оскільки закриття навчальних закладів не дозволяє отримати повну середню освіту, гарантовану державою. Обурення з часом буде ще більше, оскільки оптимізація мережі порушить статус-кво, коли школи існують за інерцією, незважаючи на нечисленність учнів і низьку якість освіти.

Читайте також: Василь Дяків з Тернопільщини став найкращим вчителем України. 

Тим часом розрив у якості навчання між міськими і сільськими школами в Україні посилюється. Про це свідчать результати рейтингу “100 кращих шкіл”, складеного Фокусом. У переважній більшості регіонів країни кращі школи зосереджені в обласних центрах, а в області — лише кілька, а то і зовсім жодної. Винятком з цього правила стала Тернопільщина, де три школи з чотирьох, які потрапили в рейтинг, розташовані в районних центрах. Більше того, учень із сільської школи Тернопільській області, яка не потрапила в рейтинг, отримав за зовнішнє незалежне оцінювання 192 бали — високий результат навіть за міськими мірками. Тернопільщина, де активно оптимізують шкільну мережу, — приклад того, якою має стати українська освіта в майбутньому: однаково якісною і в місті, і в селі.

Зазначимо, що в попередній рейтинг шкіл України жодна сільська школа не увійшла.

 

Головне зображення: Imilian/Depositphotos.

Перейти до панелі інструментів