19.04.2024
Новини Політика

Справа Навроцького: суд зобов’язав ТМВК знову перевірити народну ініціативу «Свободи»

Тернопільський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову міської виборчої комісії про відкликання  Романа Навроцького з депутатства за народною ініціативою. Але йому не повертається депутатський мандат.

Вів справу суддя Андрій Осташ. Позовні вимоги Романа Навроцького ним задоволені частково.

Судом визнано протиправною та скасовано постанову ТМВК №11 від 25 січня 2018 року про звернення до вищого керівного органу ВО «Свобода» щодо відкликання депутата Романа Навроцького за народною ініціативою. А також, визнано протиправним і скасовано рішення з’їзду партії, яким позбавили статусу міського депутата екс-свободівця.

Заодно, суд зобов’язав тернопільський міськвиборчком провести повторно перевірку народної ініціативи з дотриманням вимог закону «Про статус депутатів місцевих рад».

Крім того, суддя пояснив сторонам, чому позовні вимоги задоволені не повністю.

– Не порушуючи права та інтереси третіх осіб, які обрані депутатами, суд в цій частині відмовив. Тут позовні вимоги передчасні, оскільки вина встановлена саме в діях тернопільської міської виборчої комісії. Вони належним чином не здійснили перевірку, а фактично ніякої перевірки не провели, як того вимагає закон, – сказав Андрій Осташ.

Він добавив, що всі інші дії стали наслідком прийнятого рішення ТМВК. Але суд не прийшов до висновку, кого позбавити депутатства з трьох нововведених на місце одного.

– Тут мова йде за трьох депутатів, а інтереси стосуються одного. Суд не може визначити, хто і який мав би бути… Суд не може сказати на даний час чи правильно проведена народна ініціатива чи ні. Чи підписи дійсні, чи недійсні, бо це ніхто не перевірив, – говорив сторонам процесу суддя.


Під час оголошення результативної частини судового рішення від терміськвиборчкому нікого не було. Андрій Гуцалюк, який представляв інтереси ВО «Свобода» та трьох новообраних міськдепутатів, коментував коротко:

– Я повинен усвідомити, що сьогодні прийнято. І вже тоді можу сказати задоволений я чи не задоволений. Вважаю, що виборча комісія працювала нормально.

Варто зазначити, у процесі розгляду справи в інтересах своїх довірителів Андрій Гуцалюк заявляв клопотання про відвід судді Андрія Осташа. Втім, суд відмовив у такому клопотанні.

На думку представника ВО «Свобода», рішенням суду не будуть задоволені в партії. Подаватимуть апеляцію.

Інші настрої в позивача.

– Я знаю, що більше не вернуся в сесійний зал. Суд довів, що народна ініціатива сфальсифікована. Мені цього досить, – каже Роман Навроцький.

Його інтереси відстоювала Тетяна Семусь. Вона також є адвокатом Івана Сороколіта в ідентичній по суті справі, де такі ж самі відповідачі. Тернопільський окружний адміністративний суд в особі судді Ірини Підлісної повністю відхилив позовні вимоги Івана Сороколіта.

– Різні судді по двох аналогічних справах прийняли принципово різні рішення. Можна робити висновки, – відмітила Тетяна Семусь.

Справа третього «вигнанця» Ігоря Турського ще в процесі розгляду. Головуюча по справі та ж суддя Ірина Підлісна. Ігор Турський подав клопотання на її відвід.

Нагадаємо, рік тому ВО «Свобода» виключила зі своїх лав міських депутатів Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького. Партія організувала народну ініціативу у Тернополі щодо їх позбавлення депутатського мандату. Збиралися підписи виборців.

У січні 2018 Тернопільська міська виборча комісія, начебто перевіривши підписні листи трьох ініціативних груп народної ініціативи, прийняла своє рішення. Як наслідок, це дало підстави свободівцям провести в міській раді скандальну ротацію у своїй фракції. На місце «вигнанців» ТМВК ввела в міськраду трьох нових депутатів Ігоря Костюка, Андрія Стукало та Мар’яна Козбура.

Перейти до панелі інструментів