28.03.2024
Відео Новини Файні люди

Долала по 200 км у день, щоб навчитися дизайну: десятикласниця з Тернопільщини представила свою колекцію на Українському тижні моди

16-річна Анастасія Берлізева ще рік тому і подумати не могла, що створить власну колекцію одягу і представить її на головній події моди в Україні. Проте мрії збуваються, якщо дуже сильно цього хотіти і прикласти максимум зусиль. 8 лютого юна дизайнерка представила власну капсульну колекцію  одягу (невелика лінійка речей в одному стилі – ред.) на Українському тижні моди у Києві у рамках платформи New Generation of Fashion. Про свій шлях до такої значимої події у її житті дівчина розповіла інтернет-виданню Терміново.

Анастасія Берлізева – учениця  Зборівської гімназії та випускниця Lviv Fashion School. У дівчини багато захоплень – вивчення англійської та корейської, живопис, подорожі, гімнастика, кінний спорт. А ще з дитинства вона захоплюється модою і одягом. Для розвитку у райцентрі можливостей небагато, тому часто їздила на заняття та тренування до сусідніх Тернополя та Львова. 

– Я завжди хотіла створювати одяг, проте не знала ні основ його конструювання, ні як створювати ескізи, – розповідає Анастасія. – Одного разу в інтернеті натрапила на інформацію про школу дизайну одягу у Львові і вирішила там всьому навчитися. Дякую батькам, які підтримали мою ідею.

На навчання їздила кожних вихідних

У фешн-школу Анастасія вступила влітку минулого року і там отримала потрібні знання та навички створення одягу – від  основ композиції і формотворення до створення своєї власної колекції. Було нелегко, адже з вересня все це треба було ще й поєднувати із навчанням у школі та репетиторами. 

– Графік у мене був дуже напружений. Від червня практично не мала  вихідних. Кожної суботи та неділі я зраненька прокидалася та їхала зі Зборова до Львова на заняття. А це майже 200 кілометрів у дві сторони. А коли ми перейшли на етап втілення колекції в життя, до Львова довелося їздити частіше, – пригадує юна дизайнерка.

Впродовж останніх двох тижнів перед показом вона взагалі жила у Львові у родичів. Щодня їздила на виробництво, щоб контролювати пошиття речей. 

– Все це було непросто, – зізнається Анастасія. – Адже подібне я робила вперше і водночас всьому вчилася. Усі тканини і фурнітуру я купувала сама – довелося обійти чимало магазинів, щоб підібрати тканини, які найкраще підходять для колекції за складом, кольором, фактурою. Особливо було складно, коли у січні запровадили локдаун. 

Дівчина каже, що у школі вчителі поставилися з розумінням  до того, що останнім часом вона була дуже зайняла і дали їй завдання на відпрацювання пропусків. Підтримали й однокласники, які дивилися трансляцію показу.  

– Вони взагалі бачили, як народжується ця колекція, тому що я неодноразово сиділа на перервах з цими ескізами, – розповідає  дизайнерка. 

Співвласниця Львівської школи моди, яку закінчила Анастасія, Марія Костельні зізнається, що спершу навіть не знала, що дівчині – лише 16 років. 

– Наша школа для дорослих і Настя у нас наймолодша учениця.  Про те, що вона учениця 10 класу і їздить так далеко щотижня до нас на навчання, я дізналася вже аж на третьому модулі, – каже пані Костельні. – Я була вражена. Це дуже працьовита і талановита дитина. 

Вже думає над новою колекцією

Робота над колекцією тривала близько трьох місяців. Спершу її потрібно було спроектувати, а потім донести задум до майстрів та пошити.

– Я обрала стиль одягу 2000-их років, для якого характерна довжина міні, багато декору, мій улюблений рожевий колір, який тоді був популярний, – розповідає зборівчанка. –  Мода циклічна і якщо ще недавно ми захоплювались стилем 90-х, то зараз знову повертаються 2000-ні. Тому такий одяг актуальний сьогодні, тільки він дещо інтерпретований під сучасний.

Колекція складається з 5 моделей молодіжного одягу. Серед них дві сукні-жакети з асиметричними краями, одна з яких прикрашена вишивкою перлами, інша – тасьмою з камінцями. Також у колекції є сукня з чорного оксамиту з верхом з рожевої органзи та низом з бахромою. Цікавий костюм, пошитий з рожевого жакарду, який складається з топа та шортів,  прикрашених рюшами з чорної органзи. Ще один оригінальний костюм – з короткого білого твідового піджака, чорного оксамитового топа вишитого перлинами та білої твідової спідниці, ускладненої корсетом з сітки. Дизайнерка звертає увагу на те, що весь декор колекції виконаний вручну, а тканини – з натуральних складників. 

За словами Марії Костельні, колекція досить актуальна на сьогоднішній день і на неї вже є попит – скоро вона з’явиться на обкладинці відомого глянцевого журналу. 

– Як на першу колекцію одягу, то Анастасія – велика молодчина. До того ж вона у всьому брала участь – постійно приходила на виробництво, все контролювала, давала дуже розумні поради, – зазначає співласниця школи моди. – Якщо щось не виходило, думала, як вийти з цієї ситуації. Дизайн одягу – це дуже виснажлива сфера, головне, щоб дівчина не перегоріла. 

Юна дизайнерка на даний момент запускає власний бренд та продаж одягу з колекції і вже має ідеї для наступної, яка складатиметься з більшої кількості речей. Вчитися дизайну одягу планує надалі у виші. 

 Показ колекції Анастасії Берлізевої можна побачити на 6.23 та 12.30 хвилинах відео.

Фото: Ukrainian Fashion Week.

 

Перейти до панелі інструментів