24.04.2024
Новини Соціальні проблеми

“Ручки і ніжки були аж сині від холоду”: у Бережанах госпіталізували двох малюків, яких мама залишила без нагляду

До педіатричного відділення Бережанської міської лікарні потрапили двоє дітей віком 1 і 2 роки, які були залишені без батьківського нагляду. Хлопчики перебували у холодному приміщенні, вони дуже змерзли, хотіли їсти. Їхню подальшу долю вирішує служба у справах дітей Бережанської міськради. 

– Про цей факт нам повідомила поліція, і ми одразу приїхали та забрали дітей до лікарні. Коли ми побачили цих малюків, ручки і ніжки в них були сині від холоду, в приміщенні не було ні газу, ні води, – повідомила виданню Терміново начальниця служби у справах дітей Бережанської міськради Оксана Максимчак.

За її словами, дітей виховує одинока мама, батька у них немає. На момент, коли приїхали працівники соцслужби з поліцією, жінки вдома не було. Малеча була разом з бабусею, яка постійно з ними не проживає, а приїхала з іншого міста. 

– Діти поступили до нас увечері, 12 лютого. Вони були голодні холодні, нечисті. Загального переохолодження у них не було, просто змерзли. Температура тіла була у нормі – 36,4-36,6.  Зараз вони у відносно задовільному стані і перебувають під наглядом медиків, – повідомила журналістці Терміново педіатриня, яка лікує дітей. 

Як бабуся пояснила те, що хлопчики голодні і недоглянуті, начальниця служби у справах дітей не сказала, мовляв це конфіденційна інформація. Проте додала, що про цю родину службі відомо і її працівники навідувалися до неї щомісяця. 

– Раніше умови проживання дітей були кращі, – зауважила Оксана Максимчак. – Тепер підніматимемо питання щодо позбавлення мами батьківських прав. 

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, маму хлопчиків також притягнуть до адмінвідповідальності за неналежний догляд за дітьми. 

Найближчим часом діти перебуватимуть у педіатричному відділенні Бережанської міської лікарні. Силами міськради та небайдужих людей хлопчиків забезпечили засобами гігієни, продуктами та ліками на перші дні. Проте допомога малечі буде потрібна і надалі, адже щодня з’являється щось нове, що їм треба. 

 – Медики щодня повідомляють нам про стан дітей.  На вихідних дуже багато жителів Бережан телефонували і запитували, що потрібно малечі, приносили підгузники, продукти, одяг, – каже начальниця Бережанської міської служби у справах дітей. –  Ми купили для них молочні суміші, ліки. Сьогодні ще докупили ліків, бо в одного з хлопчиків піднялася температура. Очевидно, це наслідок того, що він дуже змерз. Але це не COVID-19, бо діти здали аналіз, і ця хвобора у них не підтвердилася. 

Довідка

Допомогу дітям можна приносити у відділення педіатрії Бережанської міської лікарні. Про потреби малюків можна дізнатися за номером (03548) 2-10-43, медики повідомлять, що саме потрібно. Найбільше, що діти потребують зараз, це – яблучне та м’ясне п’юре, підгузники 3 і 4 розмірів.

Перейти до панелі інструментів