16.04.2024
Здоров’я Новини

5 мільйонів щеплень за місяць: Ляшко розповів, коли в Україні стартуватиме вакцинація від ковіду

Українська влада обіцяє розпочати масову вакцинацію проти коронавірусу вже у середині лютого. У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що на максимальній потужності в Україні реально робити приблизно 5 мільйонів щеплень за місяць, пише “Громадське”.

Про це журналістам повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Водночас робити 5 мільйонів щеплень за місяць можливо, якщо доступ до вакцин буде безлімітний. Очікується, що перша партія вакцини, 117 тисяч доз, надійде від Pfizer та BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX.

«Якщо паралельно прийшли вакцини за Держзакупівлями, завезли їх на склад і починають впроваджувати — від цього і будуть залежати обсяги вакцинації», — сказали у відомстві.

Також у МОЗ додали, що вакцинація буде лише добровільною і безкоштовною, поки за законодавством держава не може примусити робити щеплення. Водночас президент Володимир Зеленський заявляв, що мають бути професії, які не можуть відмовитися від щеплення. Це стосується людей, які працюють на державу.

Коли розпочнеться вакцинація в Україні?

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що вакцинація може розпочатися «приблизно з 15 лютого, можливо, пізніше». Перші 117 тисяч доз вакцини мають розподілити між працівниками лікарень, у яких надають допомогу пацієнтам із COVID-19.

Загалом у межах глобальної ініціативи COVAX Україні безкоштовно мають передати 16 млн доз вакцини. Ляшко запевняє, що упродовж першого півріччя 2021 року Україна отримає в межах ініціативи від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford для проведення наступних етапів вакцинації.

Крім того, Україна домовилася отримати 12 млн доз вакцини від AstraZeneca та Novavax. Перші постачання мають відбутися у лютому.

Читайте також: Чи будете Ви вакцинуватися від коронавірусу? (опитування)

Також Україна домовилася отримати 1,9 млн доз китайської вакцини Sinovac. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що Україна закупить китайську вакцину від коронавірусу, якщо її дієвість становитиме не менш як 70%. Однак згодом у Бразилії повідомили, що ефективність препарату становить всього 50,38%.

Поки МОЗ від угоди не відмовляється — чекає офіційного звіту про ефективність від компанії-розробника.

Перейти до панелі інструментів