28.03.2024
Новини

В країні “битиметься” кілька циклонів: синоптики оприлюднили прогноз погоди на лютий

Погода в Україні в лютому буде такою ж мінливою, як і в січні. Синоптики прогнозують низку періодів потепління й похолодання. І все ж екстремальних температур вони не обіцяють. У першій декаді лютого за погоду в країні битиметься відразу кілька циклонів. Буде і дощ, і мокрий сніг. Детальніше в тому, на яку погоду слід чекати в лютому, розбирався OBOZREVATEL.

Лютий розпочнеться з “нормальної зими”

Синоптик Українського гідрометцентру Роман Мурмило повідомив OBOZREVATEL, що перші два дні лютого будуть порівняно холодними й “мокрими”. “1 лютого, в понеділок, очікується дощ і мокрий сніг та посилення вітру. 2 числа опади можуть зберігатися на північному сході”, – уточнив він.

Як пояснив синоптик, це буде пов’язано з виходом південного циклону: “Він не буде таким небезпечним, як попередній, 27 січня, але погодні умови все одно погіршаться”.

З 2 лютого настане період спокійної й теплої погоди. “Приблизно до 7 лютого погода буде порівняно спокійною. Температура вдень очікується вище від 0 градусів, а вночі нижче ніж 0, але на півдні і сході може бути невеликий плюс”, – розповів Мурмило.

“Не жарко, просто позитивна температура вдень і переважно негативна вночі”, – резюмував він. І додав, що цей прогноз загалом актуальний для всієї території України.

Як пояснив синоптик, потеплінням це можна було б назвати, якби повітря прогрівалося до +8… +10 градусів. “А так це просто нормальна зима, коли нестійкий сніговий покрив, різкі вторгнення тепла й холоду”.

Синоптик спрогнозував, що загалом перша декада лютого “буде теплою і з невеликими опадами у вигляді дощу й мокрого снігу, які не будуть охоплювати великі частини території України”.

Над Україною відбудеться війна циклонів

Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова повідомила OBOZREVATEL, що температура в лютому буде і підвищуватися, і знижуватися, але в межах першої декади варто очікувати похолодання.

Водночас над територією України будуть “битися” відразу кілька циклонів. “Циклон, який іде з півдня, буде основою. Він прагне потрапити до тих циклонів, які на півночі, і зміщуватиметься в тому напрямку. Водночас у його тил заходить область дуже холодного повітря, і воно буде повертатися до нас”, – пояснила синоптикиня.

Перейти до панелі інструментів