26.04.2024
Здоров’я Новини

«Це не міф»: на Тернопільщині повторно хворіють COVID-19. Чим це небезпечно

Навіть перехворівши COVID-19, ніхто не застрахований від того, що можна захворіти ще раз.  Так, у Тернопільській  області  вже зафіксовано 38 випадків повторного захворювання. Про це виданню Терміново повідомив заступник директора обласного лабораторного центру, лікар-епідеміолог Володимир Паничев. 

– При цьому повторні випадки виникали в термін від півтора до 8 місяців після першого захворювання, – каже він. – Серед людей, які захворіли знову, левова частка – це медичні працівники – 12 осіб. Ми пояснюємо це тим, що у них масивне інфікування. Вони частіше контактують з хворими, інфікуюча доза вища і таким чином вони хворіють вдруге. 

Додамо, що згідно з даними обласного управління охорони здоров’я, від початку пандемії коронавірус забрав життя вже 15 медпрацівників з Тернопільської області.

На другому місці серед тих, хто захворів повторно, – люди з так званою імуносупресією, тобто ослабленим імунітетом.

– Це онкохворі, які отримують відповідну терапію, яка, на жаль, знижує опірність організму до захворювання, – зазначає Паничев.  

Повторні випадки важчі, ніж попередні

Згідно з даними обласного лабораторного центру, всі повторні випадки ковіду протікають важче, аніж первинні захворювання. 

– Коли вперше людина хворіла легкою формою, то, як правило, наступне захворювання вже середнього ступеня важкості, – пояснює лікар-епдеміолог. – Якщо був середній ступінь, то наступний випадок уже з тяжким перебігом. Якщо була важка форма, то наступний перебіг теж може бути важким. На жаль, є така тенденція, що наступні випадки захворювання перебігають важче. 

Як повідомляє Центр громадського здоров’я України, у людей, які перехворіли COVID-19 виробляються антитіла, специфічні для цього вірусу. Однак рівні цих антитіл можуть бути різними: у пацієнтів із тяжкою формою захворювання — вищі, а в тих, у кого був легкий чи безсимптомний перебіг захворювання, — нижчі. Точних даних, які рівні антитіл необхідні для захисту і як довго ці антитіла зберігаються в організмі, ще немає. Ймовірно, у групі ризику повторного зараження новим коронавірусом перебувають люди, які перенесли захворювання в легкій формі, припускають у Центрі.

Міністр охорони Максим Степаном пояснює, що рівень антитіл в організмі знижується  поступово. Як тільки він стає нижчим, людина може захворіти повторно. З цієї причини важливо дотримуватися правил і рекомендацій МОЗ незалежно від того, хворіла людина на COVID-19 чи ні.

– З ковідом людство зіштовхнулося лише рік тому і тут не може бути остаточних даних, – ділиться міркуваннями Володимир Паничев. – Але якщо орієнтуватися на ситуацію з іншими інфекційними захворюваннями, то думаю, що імунна пам’ять пожиттєва, так як при багатьох інфекційних захворюваннях. Інша справа, що типи антитіл, якщо немає повторних зустрічей з патогеном, падають, вони є не такими високими. Але ці повторні зустрічі викликають так званий бустер-ефект, і завдяки імунній пам’яті типи антитіл дуже швидко піднімаються до відповідних рівнів. Це так зазвичай відбувається при більшості інфекційних захворювань. Що буде з ковідом, побачимо. 

Розслаблятися не варто

Перевірити, чи сформувалися антитіла, можна за допомогою тесту імуноферментного аналізу – ІФА-тесту. Цей метод визначає імуноглобуліни двох типів: M I G. Якщо виявляють M – це свідчить про гострий процес захворювання,  G –  що людина перехворіла або інфікувалася вірусом і у неї виробилися антитіла до цього захворювання. 

– Імуноголобулін М з’являється на 7 день від початку захворювання, G – на 14 день, – зауважує Володимир Паничев. – Тож раніше двох тижнів з моменту захворювання робити тест на антитіла недоцільно.

До того ж, у кого був  лабораторно підтверджений СOVID-19, взагалі немає змісту робити ІФА-тест на антитіла, вважає вважає епідеміолог. Хіба що швидше для цікавості. Адже тоді взагалі не виникає питань, що ця хвороба була. 

– Інша справа, якщо людина підозрює, що могла перехворіти і їй важливо мати відповідь на питання: хворіла чи ні. Чи якщо були в контакті з хворим і не захворіла, – каже лікар. 

Навіть якщо ви вже хворіли коронавірусною інфекцією і маєте антитіла, розслаблятися не варто, наголошує епідеміолог.  

– Не забувайте: маска, дистанція, уникання місць масового скупчення людей, уникання контактів з людьми, у яких є ознаки простудних захворювань, по можливості менше користуватися громадським транспортом, – нагадує головні правила Паничев. 

«Слабкість росла у геометричній прогресії»

Cвоєю історією про повторне захворювання з виданням Терміново поділився читач Андрій. Перший раз він захворів у вересні минулого року, другий – через два місяці. 

– Думаю, вперше підхопив ковід за кордоном, де саме був у справах. Ніяких особливих симптомів у мене не було, ні смаку, ні нюху не втрачав, – пригадує 31-річний чоловік. – Просто одного вечора температура підскочила до 38, вранці вже все було добре. Але ввечері ситуація повторилася. Зателефонував до сімейного лікаря, повідомив про ситуацію. Оскільки чекати на результати ПЛР-тесту потрібно було ледь не півтора тижні, поїхав здавати у приватну клініку. Там усе підтвердили. Лікування я власне лікуванням би й не назвав. Пив вітамін Д3, багато рідини, от і все.

За словами Андрія, температура стрибала у нього два тижні. Сатурація (рівень кисню в крові) впала до 94%. Чоловік зробив комп’ютерну томографію, яка показала, що пішло ускладнення на легені. Через що була постійна втома і знесилення.

 -Зрештою, через кілька тижнів аналіз на антитіла показав, що їх у мене немає, – зазначає чоловік. 

І ось через два місяці у Андрія знову після ПЛР-тесту підтвердили ковід. 

–  Цього разу температури навіть не було, лише страшенна слабкість росла в геометричній прогресії, – описує пережите чоловік. – Міг лише лежати, по ночах не вдавалося заснути. Нюх та смак не зникали. Лікування як такого не було, вітамін Д3 я продовжував пити і після першого одужання. Аж через 3 тижні результат тестів підтвердив, що в мене нарешті з’явилися антитіла. Але сатурація вище 94% так і не піднялася досі, хоч це вже місяць минув після одужання. Намагаюся багато ходити, хоч це і важко дається. Дихається досі важко, водночас загалом сили в собі відчуваю. Але легені підводять.

Нагадаємо, нещодавно повторно захворів на COVID-19 голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. Вперше він хворів 5 місяців тому – у серпні минулого року. Вдруге позитивний тест отримав 10 січня. Як повідомив у соцмережі, попереднього разу хворобу переніс важко. Цього разу, зазначає чиновник, майже аналогічно.

– Зараз знаходжуся на амбулаторному лікуванні. Наразі хвороба протікає так само як минулого разу, але без пневмонії, – повідомив Терміново Володимир Труш. – Почуваюсь нормально, але є головний біль, кашель. Дихання ускладнене. Сімейний лікар рекомендував госпіталізацію,  але наразі я отримую лікування вдома. Закликаю всіх берегтися, адже повторне інфікування – не міф. 

 

Перейти до панелі інструментів