26.04.2024
Відео Новини

“Тут більше праці лягає на батьків”: чому тернопільські школи йдуть на канікули з 18 січня (відео)

На канікули з 18 до 24 січня йдуть тернопільські школярі, які тиждень перед тим з 11 до 15 січня вчаться дистанційно  зв’язку з локдауном. А з 25 грудня по 10 січня перебували на зимових канікулах. 

Як повідомила виданню Терміново начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк, рішення про канікули з 18 січня було прийняте через те, що в управління надходили численні звернення батьків, які хочуть, щоб діти отримували знання у школі, а не дистанційно. Особливо важко в такій ситуації учням молодшої школи. 

– Учні початкових класів не готові до дистанційного навчання, це не навчання, тут більше праці лягає на батьків. Старша школа – це зовсім інше, вони готові до цього, – каже головна освітянка міста. – Є дзвінки, є побажання батьків, а ми дослуховуємося. Ми не приймали це рішення одноосібно, радилися з директорами і прийшли до думки, що такий варіант буде кращий. 

Згідно з даними Похиляк в інших містах також продовжили січневі канікули. 

– Ось і наші директори вирішили перенести канікули з лютого на наступний тиждень, зважаючи на те, що наприклад, сусідні міста Рівне, Івано- Франківськ продовжили січневі канікули, – пояснює посадовиця. – Цей тиждень ми вчимося дистанційно, наступного йдемо на канікули і як все складеться добре, далі будемо вчитися у звичному режимі, зважаючи на побажання, дзінки батьків в основному учнів початкової школи. Погодьтеся дистанційно вони ще не готові навчатися, тому кращий варіант ось такий буде. Деякі міста продовжили канікули до 24 січня у зв’язку з локдауном, а ми вирішили таким чином.  Зважаючи, що наступного тижня Щедрий вечір і Йордан – це буде логічно. 

Якщо в лютому продовжать локдаун, школи вчитимуться дистанційно, зауважує Ольга Похиляк. 

– Ми працюємо на платформі “Єдина школа”. На канікулах вчителі, які отримуватимуть зарплату, будуть вдосконалюватися, готувати матеріали, щоб повноцінно якісно продовжувати онлайн навчання, якщо в цьому виникне потреба, – додає вона. 

на Тернопільщині з першого січня 2021 року на коронавірус захворіли понад 60 педагогічних працівників і понад 50 учнів

Ольга Похиляк зауважує, що дистанційне навчання завдає чимало незручностей як учням, так і вчителям. Адже не всі забезпечені належної технікою. 

– Звичайно не всі мають якісні потужні смартфони чи ноутбуки, є різні ситуації. Тому це завдає незручностей і учням, і вчителям. Їм ще важче проводити уроки, але ми виходимо з тих реалій, які є на сьогодні, – зазначає начальниця міського управління освіти. 

Зазначимо, що школи області вчаться по-різному. Одні перебувають на канікулах з 6 до 25 січня, інші ж 11 січня вийшли на дистанційну форму навчання. Про це повідомила начальниця обласного управління освіти  науки Ольга Хома. 

– Більша частина закладів освіти області пішли на різдвяні канікули, але є зміни до навчального плану – деякі навчальні заклади продовжили навчання до 6-го січня і після цього пішла на канікули, які триватимуть до 25-го січня, – зазначає вона. – Інша частина закладів пішла на канікули до 11 січня. Після цього вони вийшли на дистанційну форму навчання. -Такі рішення заклади освіти приймають самостійно відповідно до засідань педагогічних рад, де визначають, чи вони вносять зміни до навчального плану, чи йдуть по тому плану, який вони прийняли на початку навчального року і відповідно працюють дистанційно. 

Дитсадки працюють у звичному режимі, додає начальниця обласного управління освіти. Тобто у них вихідні на державні свята, а далі вони працюють як всі інші структури. Виші у період локдауну у працюють у дистанційному форматі або перебувають на канікулах. 

Як повідомила Ольга Хома, на Тернопільщині з першого січня 2021 року на коронавірус захворіли понад 60 педагогічних працівників і понад 50 учнів. А від початку навчального року в області перехворіло понад 2,5 тисяч учнів і більше 5 тисяч працівників освітян. 

 

Перейти до панелі інструментів