28.03.2024
Новини

Активізувалися передноворічні шахраї, жителі Тернопільщини втрачають кошти

Не читають застережень та віддають гроші лиходіям. У чергову пастку аферистів потрапили дві краянки.

Одна з потерпілих хотіла придбати на свята ялинку. Знайшла на сайті оголошення, зателефонувала продавцю. Невідомий розхвалив товар, переконав жінку, що дешевшої ціни не знайде та скинув смс –кою посилання, нібито на сайт, де необхідно було оплатити товар. Жертва навіть не зрозуміла, що сайт був фішинговим, тож увівши усі свої реквізити, вона допомогла шахраєві вкрасти свої ж гроші з картки. Про зняття всього залишку у сумі 2900 гривень їй прийшло повідомлення.

Ще одна жертва афери продавала шубу. Невідомий зловмисник зателефонував  за вказаним в оголошенні номером телефону. Він мало цікавився самим товаром, а відразу захотів здійснити покупку.

Далі «покупець» попросив продавця надати дані карти для оплати. Однак, на цьому торги не завершилися. Бо ж зловмисник зателефонуава знову. Він розповів байку, мовляв через те, що переказ здійснюється з іншого банківського рахунку, кошти не зараховуються. Попросив зайти через додаток, який він надішле телефоном і там ввести свої реквізити, а він переведе кошти. Жінка  замість отримати,  сама перевела свої кошти злодію. Потерпіла втратила понад 5 тисяч гривень.

Правоохоронці вкотре застерігають бути пильними та обережними.

«Перед тим, як виконувати будь-які запропоновані вам дивні операції, зателефонуйте оператору банку (це безкоштовний номер) та проконсультуйтеся з приводу здійснення тієї чи іншої операції.

Не будьте неуважними і безвідповідальними, не “ведіться” на миттєвий продаж вашого товару, коли вам відразу пропонують вказану вами суму і не торгуються та нічого не питають про товар.

Не бійтеся давати свій номер карти, але не давайте паролів та секретних кодів, не ходіть до банкоматів! Не перенходьте за невідомими посиланнями, аби оплатити товар, чи надати реквізити!Пройдисвіти створюють фейкові сайти аби вивідати ваші дані.

Банківська картка приймає будь-які платежі (від фізичних та юридичних осіб – запам’ятайте це!) у будь-якій валюті.  Заблокувати ваш рахунок оператор без вашої згоди не може, тільки на вашу вимогу!

Звичайно, найбезпечніше спочатку отримати готівку, а вже тоді віддавати товар. Але навіть при надходженні смс про зарахування коштів, обов’язково  перевіряйте свій рахунок», — наголошують у поліції.

Перейти до панелі інструментів