19.03.2024
Новини Суди

Апеляційний суд відмовив у довічному ув’язненні вбивць активіста Віталія Ващенка

Колегія суддів залишила без змін вирок обвинуваченим у справі щодо умисного вбивства громадського активіста Віталія Ващенка. Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

23 листопада 2020 року колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокурора, потерпілої Наталі В., її представника, обвинувачених Олександра З., Станіслава Б., Олексія Ц. та Максима К. та їх захисників на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 3 липня 2020 року.

Цим вироком Максима К. визнано винним за за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення) та засуджено до 13 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю; Олексія Ц. – за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення) і засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю; Олександра З. – за ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України (організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчинене групою осіб на замовлення) та призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі; Сергія Б. визнано винним за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України, тобто у посібництві в умисному тяжкому тілесному ушкодженню, тобто умисному тілесному ушкодженню, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб на замовлення) та засуджено до 8 із половиною років позбавлення волі.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції у частині призначеного покарання, сторони у справі подали апеляційні скарги. Так, прокурор, вдова активіста та її представник просили призначити усім обвинуваченим покарання у виді довічного позбавлення волі.

Натомість обвинувачені Станіслав Б. та Олександр З. та їхні захисники вважали, що їх потрібно виправдати через недоведеність вини, а Максим К., Олексій З. із захисниками просили перекваліфікувати їхні дії із п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України — на ч. 2 ст. 121 КК України і призначити мінімальний термін покарання.

Заслухавши суддю – доповідача, доводи прокурора, думку потерпілої та її захисника, аргументи обвинувачених та їх захисників, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши матеріали справи в межах поданих апеляційних скарг, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції виніс справедливе покарання, співмірне тяжкості скоєного злочину та особам обвинувачених, яке є необхідним і достатнім для їхнього виправлення та попередження нових злочинів, тому апеляційні скарги слід залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

Нагадаємо, громадського активіста, члена ГО «Народна рада», депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка 26 травня 2016 року побили кийками, завдавши важких травм, від яких він помер. Сиротами залишились двоє синів.

Як повідомляла раніше вдова активіста Наталія Ващенко, у справі вбивства її чоловіка загалом відбулося близько 100 судових слухань, включно з тими, що провели в Зборівському районному суді та Тернопільському апеляційному. Також вона звертає увагу на те, що дехто з підсудних вже скоро може вийти на волю, тому вони що були затримані, коли ще діяв закон Савченко. Відтак один день перебування під вартою в СІЗО їм зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання.

Перейти до панелі інструментів