28.03.2024
Новини

По сусідству з Тернопільщиною вимальовується вкрай сумна картина через коронавірус

В Івано-Франківській області не вистачає місць у реанімації. Щоб врятувати важкого пацієнта, у більш легких доводиться силоміць відбирати маски. Чиновники вдають, що у них все добре, а лікарі бояться говорити правду. Детальніше про те, що відбувається на Франківщині в розпал пандемії, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Івано-Франківська область на п’ятому місці за кількістю виявлених випадків коронавірусу. Станом на 23 листопада тут було зареєстровано 32 296 випадків. Франківщину обганяють тільки Київ, Харківська, Львівська та Одеська області.

В області не вистачає медиків. Частина з них хворіє, а інші йдуть у декрет і виписують собі лікарняні, щоб просто не заразитися й перечекати цю ситуацію. У лікарнях не вистачає кисню й нікому його проводити. А в разі нестачі кисень забирають у тих, кому стало трохи легше.

Черги зі швидких і катафалків

На Івано-Франківщині назріває колапс із місцями для ковідних хворих. Так, ще у вересні мер Івано-Франківська Руслан Марцінків назвав фейком повідомлення в соцмережах про те, що реанімація переповнена. Він повідомив, що в місті всього вистачає, а кількість хворих йде на спад!

Повідомлення про те, що в Центральній міській лікарні Франківська місця в реанімації закінчилися і не вистачає апаратів ШВЛ, написала анестезіологиня цієї лікарні. Незабаром її пост був видалений.

Однак ситуацію в місті чиновницька бравада не врятувала. Міська влада тепер змушена віддати під лікування коронавірусу дитячу лікарню й перинатальний центр. На черзі – кардіологічний центр та університетська лікарня. Тільки завдяки цьому місту поки вдається уникнути колапсу. А черга на госпіталізацію хворих на коронавірус не стає менше. Щодня біля приймальних відділень лікарень в Івано-Франківську, де лікують ковідних хворих, шикуються черги зі швидких. А біля моргів – черги з катафалків.

Медики ховаються від коронавірусу

Однак в Івано-Франківську назріла серйозна ситуація з лікарями й молодшим медичним персоналом. За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Марії Бойко, медики не хочуть працювати з ковідом, ховаються за лікарняними та йдуть у декретні відпустки. Про це вона повідомила на оперативній нараді в мерії ще 10 листопада.

За її даними, реально з хворими можуть працювати тільки 600 осіб із 910. “У нас може бути колапс! Будуть місця, будуть ліки, але нема звідки взяти анестезіологів! З вулиці їх не візьмеш”, – заявила Бойко.

Міська влада хотіла оголосити вихідні дні робочими, щоб уникнути локдауну вихідного дня. Правда, потім передумали.

В опорних лікарнях бояться спілкуватися з пресою. У 1-й міській лікарні, де вже не вистачає місць для лікування важких пацієнтів, категорично відмовилися що-небудь розповідати. “Нічого ми вам розповідати не будемо, я зараз із головним лікарем пораджуся”, – відповіла телефоном заступниця головного лікаря, і після цього слухавку ніхто вже не брав.

В обласній лікарні також не знайшли можливості розповісти про ситуацію. “У нас всього вистачає, ковід наявний”, – відрізав генеральний директор медустанови.

Забирають маски

Водночас самі медики скаржаться на те, що всі реанімації в області забиті, і класти насправді важких пацієнтів просто нікуди.

“У нас у Косівському районі тільки почали щось робити з киснем. Але всі фахівці нарозхват. Тому пацієнтів, які ще не вмирають, у лікарні швидка везти відмовляється – їх нікуди не беруть. Куди їх класти? Всі коридори вже заповнені хворими. Кисню немає, дихають ним по черзі. Коли привозять важкого пацієнта, який уже задихається, то в тих, кому легше, починають забирати маски. У людини починається істерика, доходить до того, що силою доводиться відбирати”, – розповідає медик однієї з лікарень у Косівському районі.

Лікарі працюють по два-три дні

У Коломийській районній лікарні нам сказали, що в них усі місця поки зайняті, але насильно ніхто маски в пацієнтів не забирає. “Різні випадки бувають. Тим більше, що коронавірус дає ускладнення і викликає психічні захворювання. Їх небагато, але вони є”, – сказали нам в адміністрації лікарні.

Хоча неофіційно медики розповідають, що перекладати хворих доводиться. “Якщо швидка важкого привезла, то тих, кому вже стало легше, ми намагаємося виписувати або вони залишаються, але без кисню, під наглядом. Дехто виписується під спостереження сімейного лікаря, нам же важких потрібно рятувати”, – каже медсестра лікарні.

Також тут кажуть, що не вистачає медиків, особливо молодшого медичного персоналу. Тому на кожну медсестру припадає 20 і більше пацієнтів. А лікарям доводиться працювати вахтовим методом, по 2-3 дні залишатися в лікарні.

У Коломийській районній лікарні також шукають можливість наростити кисневі точки, яких не вистачає. Але хоч гроші і виділили, а фахівці з установки та обладнання трас – на вагу золота.

Перебої з постачанням антибіотиків

Крім того, в Івано-Франківській області зараз є проблема з антибіотиками для лікування коронавірусу.

“Нам у Франківській 1-ї міській лікарні сказали, що ліків немає. Якийсь перебій із постачанням антибіотиків. Ми оббігали всі аптеки, ледве-ледве купили на кілька днів, знову шукаємо їх. Кажуть, що просто не завезли антибіотики в область. В інтернеті їх продають утричі дорожче. Але доведеться купувати, що робити”, – розповідає Валентина, родичка хворого на коронавірус.

Також в області майже розкупили балони з киснем, складно знайти і концентратори, які готові брати удвічі дорожче. “Нічого дивного, нашому пацієнтові повинні були доставити концентратор, так по дорозі його викупили, запропонували ціну удвічі більшу. І це всюди таке”, – каже медсестра однієї з івано-франківських опорних лікарень.

Фото з Інтернету

 

Перейти до панелі інструментів