19.04.2024
Новини

Сцена як спосіб реабілітації: кіборг з Тернопільщини зіграв роль у міжнародній виставі

В міжнародній виставі “H-Effect” про війну в Україні зіграв кіборг з Тернопільщини Ярослав Гавянець, повідомляє комунікаторка проекту Ольга Черткова. Постдокументальний театральний проект викликав резонанс  серед глядачів та театральних критиків, 

Онлайн прем’єра міжнародної вистави “H-Effect”, постдокументального проекту про війну в Україні та її вплив на людей з різними життевими поглядами, досвідом, професією та сексуальною орієнтацією, відбулась 9 жовтня на фейсбук сторінці проекту, її вже подивилися 8000 глядачів.

П’ять героїв вистави “H-Effect” – з Харкова, Тернополя, Донецька, Львова, Києва.  Серед них лише двоє  – Роман Кривдик і Оксана Черкашина,  є професійними акторами. Олег Родіон Шурігин-Геркалов  – працює стилістом та є активним ЛГБТ-активістом, Катерина Котлярова – документаторка військових злочинів та порушень прав людини, учасниця Революції Гідності, яка воювала у складі добровольчого батальйону “Айдар”, а Ярослав Гавянець – за освітою юрист, працює інспектором муніципальної варти у Тернополі, учасник АТО та  кавалер ордена за мужність.

Про свою участь в проекті “H-Effect” розповідає юрист, учасник бойових дій, кіборг, кавалер ордена за мужність Ярослав Гавянець: “Для мене цей проект виявився не таким простим. ПІд час репетицій важко було говорити на болючі теми, контролюючи при цьому свої емоції. Але я прийшов з метою поділитися своєю історією та навчитися приймати й контролювати саме через сценічний майданчик, який є безпечною територією. В мене вийшло, я навчився використовувати свій досвід в потрібний момент. Думаю, театральний майданчик може стати дуже хорошою реабілітацію і для інших учасників бойових дій.”

Вистава“H-Effect”  доступна для  онлайн перегляду до 23 жовтня 2020 року тут. На перегляд вистави діють вікові обмеження 18+ !!!

“H-Effect” – постдокументальна вистава про пошук сучасного Гамлета в Україні, яка базується  на “Гамлеті” англійського драматурга 16 століття Уільяма Шекспіра та інспірована текстом п’єси “Гамлет-машина”  німецького драматурга 20 століття Гайнера Мюллера. Це історії п’яти людей, які на власному досвіді переживають війну в Україні. Кожен з героїв “H-Effect” під час політичного протистояння в Україні віч-на-віч зіткнувся  з  гамлетівською проблемою морального вибору, результат якого змінив їх, іхні родини та життєвий шлях. Це збірний образ нової генерації  українців через призму вічного Гамлета.

Вистава  “H-Effect” –  міжнародний театральний проект, який її створили митці з  України, Польщі та Німеччини. Вистава стане основою фільму “Синдром Гамлета”, над яким працюють відомі польські режисери-документалісти  Пьотр Росоловський та Ельвіра Нєвєра.

Режисура – Роза Саркісян, українська театральна режисерка і кураторка. Народилась у Нагорному Карабасі, тривалий час проживала у Харкові, наразі є режисеркою Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Івано-Франківськ, Україна, 33 роки.

Драматургія – Йоанна Віховська, відома польська драматургиня, кураторка перформативних та освітніх проектів. Як драматург, вона працювала, серед інших у таких театрах, як Національний старій театр у Кракові, Театр Повшехни у Варшаві, Перший театр у Львові. Народилась у містечку Єлєня Гура, проживає у Варшаві, Польщі, 51 рік.

Шляхом мистецьких та освітніх практик віна роками бореться за права людини, свободу слова, міжкультурне взаєморозуміння та надає голос тим, кого зазвичай ніхто не слухає.

Проект реалізований за підтримки  програми “House of Europe”, Українського Культурного Фонду та  Goethe Institute.

Фото зі сторінки проекту у Фейсбуці.

Перейти до панелі інструментів