19.04.2024
Новини

Поліція розпочала перевірку через конфлікт та “ув’язнення” журналістів на Малашівському сміттєзвалищі (оновлено)

Викликати поліцію через перешкоджання журналістській діяльності довелося знімальній групі львівського телеканалу NTA, яка приїхала робити сюжет на Малашівське сміттєзвалище. Програма стосувалася вивезення на звалище сміття львівськими фурами. 

Поки команда проєкту “Теорія правди” проводила зйомку на Малашівському полігоні, місцева охорона закрила шлагбаум і не випускала службове авто розслідувачів до приїзду власника підприємства, яке орендує сміттєзвалище. 

– Знімальна група викликала слідчо-оперативну групу та написала заяву про вчинення кримінального правопорушення “перешкоджання журналістській роботі”, – повідомила на відео журналістка Катерина Широкопояс. 

На конфліктну ситуацію між журналістами і охороною Малашівського сміттєзвалища справді виїжджала поліція, підтвердив начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета. 

– Територія сміттєзвалища зараз обгороджена, вона в оренді у приватного підприємства, там стоїть шлагбаум, – каже він. – Територія вважається небезпечною зоною і в’їзд стороннім туди заборонений. Коли знімальна група приїхала, шлагбаум був якраз на той момент відкритий. Почали знімати і виникла конфліктни ситуація з охоронцем. Він відповідно викликав поліцію. І коли приїхали правоохоронці, журналісти написали заяву про перешкоджання їхній діяльності. Поліція опитала обидві сторони. Подія внесена в журнал єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення. За тим фактом наразі ще триває перевірка. 

Те, що вантажівки з львівськими номерами регулярно привозять сміття на Малашівське сміттєзвалище львівським журналістам підтвердив охоронець полігону твердих побутових відходів Руслан Терешко. 

– Машини приїжджають постійно, бабло коситься, гроші неофіційно дають в кишеню, тут система… – розповів чоловік.  – Фури приїжджають з львіськими номерами по 20-30 на день, крім суботи і неділі. 

Також у програмі зазначають, що Малашівське сміттєзвалище знаходиться за 135 км від Львова і за кожен кілометр дороги, який долає машина з львівським сміттям, з міського бюджету компаніям перевізникам львівська мерія відшкодовує кошти. Скільки саме, не розсекречують як і місця скидання відходів, мовляв аби місцеві не піднімали ґвалту. 

Зауважимо, що сміттєзвалище у Малашівцях орендує ТОВ «ЕКО-ЛІДЕР Т» – приватна фірма, якій з 24 липня 2019 року, рішенням Тернопільської міської ради, віддано в оренду на 49 років ділянки комунальної власності загальною площею 17, 5157 га, на яких розташоване звалище. 

Видання Терміново уже повідомляло про те, що на Малашівське звалище вивозять сміття фури з іногородніми номерами. У серпні цього року фото- та відеодокази про те, що на Малашівське сміттєзвалище вночі привозять сміття з сусідніх областей, оприлюднило видання Політерно. З цього часу минуло вже понад два місяці, проте міськрада досі не пояснила, що роблять іногородні фури у Малашівцях і які ризики для Тернополя це несе. 

Терміново намагалося отримати чіткі пояснення від міської ради, однак коментар мерії зводився до “ми перевіряємо цю інформацію, про результати перевірки повідомимо згодом”. 

У відповіді на інформаційний запит видання Терміново отримало лише відписку, яка свідчить міськрада досі нічого не зробила для вирішення цієї проблеми.

“Реагуючи на статтю, розміщену виданням Політерно щодо фактів незаконного прийняття відходів з міст Львова, Луцька та Рівного, працівниками управління ЖКГтаЕ проведено виїзд на місце, після чого надіслано лист на адресу “ТОВ-ЕКО-ЛІДЕР-Т” для надання роз’яснення про достовірність наведених журналістами фактів. На даний час відповіді не отримано”, – йшлося у відповіді на наш запит. 

Головне зображення: скріншот з відео NTA.

 

Перейти до панелі інструментів