26.04.2024
Здоров’я Новини

На відновлення може піти до року часу: як допомогти організму, якщо ви перехворіли на ковід

Сильна втома, неможливість сконцентруватися, “туман в голові”, фізична слабкість, головний біль та біль у суглобах — це все можуть відчувати люди, які перехворіли на COVID-19, ще протягом довгого часу. При цьому не обов’язково мати тяжкий перебіг хвороби. Деякі з цих наслідків можуть спіткати й коли інфекція проходила не надто тяжко. Як допомогти організму впоратися, радить колишня в.о. мінстра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Уявіть, як відбувається відновлення, після того, як людина була госпіталізована з COVID-19 та перебувала у відділенні інтенсивної терапії чи на апараті штучної вентиляції легень.

Неможливість повноцінно харчуватися, брак руху через постійне лежання в ліжку, разом з цим втрата м’язів, фізичне та емоційне виснаження, загострення хронічних хвороб, високі ризики появи психічного розладу — лише частина того, з чим може стикнутися людина та її близькі.

На відновлення після реанімації може знадобитися 6-12 місяців. https://bit.ly/30Je07v Звісно, ця тривалість може бути коротшою чи довшою — усе залежить від багатьох чинників, як-от віку, контролю за хворобами, підтримки близьких та доступу до різних сервісів.

Один з ключових чинників у відновленні — це докладання зусиль наскільки це можливо самої людини та її бажання швидше повернутися до нормального життя.

У ВООЗ розробили інструкцію для пацієнтів, які перехворіли на СOVID-19. Він буде корисним для всіх, але передусім для людей, які мали тяжкий перебіг хвороби, та були госпіталізовані. Повністю можна переглянути тут https://bit.ly/30Eajjg (він українською мовою).

Тут є короткі інструкції з малюнками та відповідями на питання:
→ що робити у разі задишки;
→ які вправи допоможуть відновити нормальну рухливість м’язів та силу;
→ що робити у разі прояви проблем з голосом;
→ як їсти, пити та ковтати;
→ що робити, якщо складно чітко мислити та сконцентруватися;
→ як піклуватися про ментальне здоров’я;
→ коли варто звернутися до медиків за допомогою.

Останній пункт також дуже важливий. Хвороба на COVID-19 може негативно вплинути на здоров’я серця, приміром, викликати міокардит. При чому не лише у людей літнього віку, а й молодих. https://bit.ly/3nnVcEx.

Тож варто бути уважними до себе та до людини, яка відновлюється після хвороби, і краще не чекати критичних ситуацій, а постійно бути на зв’язку зі своїм лікарем та час від часу обговорювати з ним чи нею питання, які турбують.

Нижче корисні дописи, які також допоможуть краще піклуватися про себе:
Про тривалі наслідки COVID-19 писали тут: https://bit.ly/3jAxgvu
Про збалансоване харчування: https://bit.ly/3jFSdoz
Що таке справжня турбота про імунітет: https://bit.ly/2SAfT1O
Як підтримувати людину з депресією: https://bit.ly/2GxaPsI
Тут практичні поради як надавати першу психологічну допомогу без шкоди для людини: https://bit.ly/30IWYqd.

Пам’ятайте, що навіть після складної хвороби можна відновитися і повернутися до нормального життя. Для цього потрібна підтримка близьких та уважне й ретельне ставлення до свого здоров’я”, – йдеться на фейсбук-сторінці Уляни Супрун.

Перейти до панелі інструментів