24.04.2024
Новини

Треба встигнути до заморозків: важливі поради садівникам і городникам Тернопільщини

Розповідаємо мешканцям Тернопільщини, що потрібно робити в саду і городі, щоб ви нічого не упустили.

Осінні турботи садівника, пише “Дім і сад”, не мають , звичайно, ніякого порівняння з весняними жнивами, але в жовтні на ділянці зробити належить чимало. Більшість робіт слід завершити до приходу негоди та раптових заморозків, але про все це по черзі.

Роботи на ягідних грядках. Малина і ремонтантна полуниця практично припиняють вегетацію у початку жовтня, тому варто розпочати підготовку рослин до зими. Смородина і агрус також потребують певного догляду перед тривалим зимуванням. Спочатку слід обрізати пагони, адже загущені ягідних кущі гірше плодоносять.

Способи обрізки малини

  • Звичайна обрізка – рекомендується для сортів із слабкою вегетацією втеч. Суть методу полягає в укороченні стебел на 2/3 їх довжини. Повністю вирізують слабкі, тонкі, хворі або всохлі пагони. На кущах, що вражені грибковими захворюваннями, вирізують хворі пагони майже на рівні землі, але деякі здорові пагони слід залишити.
  • Подвійна – цей спосіб обрізки малинових кущів рекомендується застосовувати для ремонтантних сортів. Суть методу – видалення точок зростання на пагонах навесні і восени. В результаті значно збільшується кількість плодоносних гілок. Подвійна обрізка дає позитивні результати тільки в районах з теплим кліматом.
  • Обрізка на укорочення – суть засобу полягає в обрізці вершин стебла. Роботи виконуються восени після закінчення плодоношення ремонтантних сортів.

Крім обрізки, заходи щодо вирощування малини включають догляд посадок й підготовку кущів до зимування. Якщо влітку малинник був замульчований, тепер прийшов час ретельно зібрати і спалити залишки старої органіки. Разом з мульчею слід удалити й бур’яни. Листя, що впали з дерев, ретельно прибирають з поверхні. Верхній шар ґрунту варто акуратно розпушити, але його не слід перекопувати.

Ягідні грядки з полуницею і суницею також потрібно звільнити від бур’янів та опалого листя. Кущі можна підгорнути сухою землею. Листя, що мають ушкодження у вигляді гнилі і грибкових уражень, треба обірвати та знищити.

Кущі чорної, червоної, білої смородини і агрусу слід обрізати. Убирають усі хворі, викривлені гілки, такі, що ростуть вглиб куща.

Жовтень: збираємо врожай

У жовтні самий розпал для збирання пізніх сортів яблук і груш. Ці плоди укладають на зберігання для зимового споживання, але спочатку яблука, груші оглядають та відбракують биті й хворі.

Зберігають зібраний врожай фруктів при температурі від 0 до +5о С. Яблука та груші акуратно розміщують в сітчастих ящиках, кошиках або картонних коробках.

Якщо цього не було зроблено раніше, покваптеся. В першій декаді жовтня розпочинається збирання пізньої картоплі, цибулі, капусти. Картоплини після викопування слід своєчасно прикривати від сонця, інакше бульби зеленіють. Соланін, що утворюється під впливом сонячного світла в свіжих бульбах, дуже отруйний, такий урожай не слід вживати в їжу.

Цибулю після прибирання слід просушити, відбраковуючи гнилі плоди.

Качани капусти добре зберігається, якщо його підвисити качан. Ще один єфективній спосіб зберігання капусти взимку – квашення.

Існує безліч рецептів приготування квашеної капусти, але найбільш корисною є заготівля без оцту.

Сидерати

Жовтень – найкращий час щоби посіяти озимі сидерати. Грядки, що звільнилися від овочів, засівають житом, пшеницею або іншими травами.

Термін посіву сидератів – друга половина жовтня.

  • Озиме жито, пшениця – найуніверсальніші сидерати. Протягом зими рослини залишаються на грядках, їх скошування проводять у квітні. За час зростання озиме жито пронизує ґрунт корінням на значну глибину, робить його відмінно пухким. Після перекопування, стебла жита швидко перегнивають, збагачуючи ґрунт органікою. Жито садять рядами, глибина загортання насіння – 4-5 см. Відстань між борознами – 15 см.
  • Озимий ріпак: ефективній засіб, який, однак, не рекомендується висаджувати на мокрих ґрунтах. Не підходять для посівів цієї культури й низинні ділянки. Насіння закладають в борозни на глибину 2-3 см або висівають вручну врозкид, а потім загортають граблями.
  • Суріпиця – культура, яка не переносить сухі ґрунти. Сидерат сіють на початку жовтня. За час до приходу холодів рослини піднімуться на значну висоту: суріпиця відрізняється швидким ростом. Висаджують насіння в борозни, середній рівень заглиблення – від 5 до 6 см.

Роботи на городі

Овочеві грядки восени, після звільнення, можна перекопувати, але деякі овочівники відкладають цю операцію на весну. У будь-якому випадку, восени варто провести розкислення ґрунтів, вносячи у землю крейду, доломітове борошно або вапно.

Ґрунту восени перекопують грубо, великі грудки зберігають. За зиму земляні горбки вбирають вологу та добре зберігають її до весни.

Бадилля овочевих рослин, бур’яни, листя та інший рослинний сміття варто прибрати з грядок і доріжок, інакше в купах бур’янів оселяться на зиму городні шкідники.

У жовтні можна приступати до створення гнойових куп-пасток, в яких влаштує свої гнізда капустянка. Ранньою весною такі купи розворушують, разом знищують і гнізда капустянки з кладками яєць.

Що робити в квітнику у жовтні

У жовтні проводять обрізку троянд: кущів готують до зимування. Обрізані стебла і квіти можна спалити, але раніше слід заготовити черешки для розведення нових рослин. Вкривати троянди на зиму ще рано, цю операцію можна розпочати у кінці місяця, коли температура досягне 0о С.

Якщо ви на цей час ще не встигли викопати жоржини і канни, терміново приступіть до цієї роботи. Бульби жоржин оглядають, не розбираючи гнізд, просушують, припудрюють попелом або товченим вугіллям. Зберігають жоржини у підвалі, в приміщеннях з плюсовою температурою (близько + 5о С) в гратчастій тарі (ящиках, корзинах), пересипаними торфом або тирсою, що вивітрилася.

Бульби канн зберігають в піску, ящики з посадковим матеріалом поміщають у підвал до кінця зими.

Якщо погода в жовтні тепла, є сенс продовжити посадку цибулинних культур весняного цвітіння. Тюльпани, проліски, гіацинти, лілії, крокуси – всі ці рослини висаджують під зиму, дотримуючись одного важливого правила: рослини при посадці заглиблюють на 3 висоти цибулини.

Не варто висаджувати під зиму лілії з групи “східних гібридів” – ці квіти погано переносять морози, особливо, коли вони мали недостатній час для укорінення. Якщо ви маєте обмаль можливостей для збереження цибулин до весни, покваптеся провести додаткове утеплення грядок.

Перейти до панелі інструментів