19.04.2024
Жінки Новини

“Може вже спустили цю справу на гальмах”: чи нестиме хтось відповідальність за смерть заробітчанки з Тернопільщини, яка померла після операції?

Вже майже два місяці минає, відколи не стало 58-річної Олександри Сас з Великих Бірок Тернопільського району. Жінка померла 5 серпня через ускладнення, які виникли після проведення гінекологічної операції – гістероскопії. Та хто винен у її смерті, наразі невідомо. 

Як писало видання Терміново, рідні жінки звинувачують медиків у всьому, що сталося. Справою зайнялася поліція, а у райлікарні проводили службове розслідування. Гінекологиню, яка проводила операцію, після смерті пацієнтки відсторонили від роботи. 

– Якщо є провина лікарки, то ніхто нікого прикривати не буде. Допущена помилка – звільнення, якщо є кримінальний злочин – це вже юрисдикція правоохоронних органів, – коментував раніше виданню Терміново   в.о головного лікаря Тернопільської райлікарні Іван Трач. 

Одразу після смерті Олександри Сас її рідні звернулися у прокуратуру області, звідки їм прийшла відповідь, що заяву направили у слідче управління Головного управління Нацполіції в Тернопільській області для невідкладного внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку досудового розслідування. Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, відомості внесені до ЄРДР за ч. 1 с. 140 Кримінального Кодексу України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником). 

Проте рідні Олександри Сас кажуть, що наразі правоохоронці з ними не зв’язувались, відтак про те, на якому етапі розслідування кримінального провадження, їм поки нічого не відомо. 

– Нам ще ніхто не телефонував ні з прокуратури, ні з поліції, – каже син покійної Володимир Сас. – Можливо, ще зв’яжуться з нами, а може вже спустили цю справу на гальмах…

58-річна Олександра Сас 20 років була на заробітках в Італії. Приїхавши додому у відпустку, вирішила обстежитися у гінеколога. Лікар сказав, що потрібна операція – гістероскопія. Саме вона стала для жінки фатальною (фото: архів родини Сас)

Як повідомили Терміново у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, розслідування цього провадження триває. Поліцейські збирають всі матеріли, що стосуються цієї події. А також чекають документів від лікувального закладу. 

– Слідчі направили запит у райлікарню і затребували всі документи, які стосуються лікування жінки, – зазначають у відділі комунікації. – Підготовка документів в процесі, наразі лікарня їх ще не надала. 

У Тернопільській райлікарні підтверджують, що отримали запит від правоохоронців і саме готують для них інформацію, тому що там потрібно дуже багато даних. 

– Лікарня проводила власне внутрішнє розслідування, тому що ситуація дуже серйозна. Але ми не можемо приймати рішення хто винен, а лише даємо зауваження та встановлюємо недоліки. Хто винуватець і який ступінь його вини, вирішуватимуть правоохоронні органи, – говорить медичний директор Тернопільської райлікарні Роман Балабан.

Як повідомив медичний директор, лікарка, яка проводила гістероскопію Олександрі Сас, від проведення операцій відсторонена. Її перевели на іншу роботу – зараз вона проводить профогляди. 

– Жодними операціями і жодним лікуванням зараз вона не займається взагалі, – зазначає Балабан. – Це триватиме доти, доки не завершиться розслідування кримінального провадження. Тому що ми всі зацікавлені в тому, щоб знати правду.

Нагадаємо, 58-річна Олександра Сас була  20 років була на заробітках в Італії. До того 18 років працювала медсестрою у Тернопільській райлікарні. Цього літа жінка приїхала у традиційну відпустку до дому, відбула самоізоляцію, після чого пішла на обстеження до гінеколога. Лікар після огляду сказав, що необхідно провести нескладну процедуру – гістероскопію. Жінка спершу планувала робити операцію у другій міській лікарні, проте за порадою, колег з якими колись працювала, змінила медзаклад і вирішила оперуватися у районній лікарні. Саме там їй і провели фатальну операцію. Детальніше про це читайте у розслідуванні Терміново “У Тернопільській лікарні померла жінка після гінекологічної операції, родичі звинувачують медиків”. 

UPD: Вже через два дні після виходу цієї публікації з журналісткою Терміново зв’язалися родичі покійної і повідомили, що це дало результат. До синів Олександри Сас зателефонували з прокуратури та поліції.

– Я дав свідчення як свідок і потерпілий, а сьогодні брат поїхав давати свідчення, – розповів син пані Олександри Володимир Сас.

Головне фото: архів родини Сас.

 

Перейти до панелі інструментів