29.03.2024
Здоров’я Новини

Застуда, грип чи ковід: як відрізнити та не нашкодити організму

Головний біль, кашель, слабкість… Ще ніколи симптоми, які зазвичай означали застуду, не викликали стільки занепокоєння. Адже тепер вони можуть також свідчити, що людина захворіла на COVID-19. Або ні. Симптоми застуди, грипу, COVID-19 та навіть сезонної алергії й астми — схожі. Як зрозуміти, з чим ви маєте справу, радить на своїй фейсбук-сторінці екс в. о. міністра здоров’я Уляна Супрун.

Розглянемо ознаки поширених хвороб, щоби краще розуміти, як діяти. Але одразу зазначимо — ця інформація не універсальна інструкція, і не може бути єдиним джерелом для рішень щодо здоров’я. За будь-яких наступних симптомів проконсультуйтеся з сімейним лікарем і визначте план дій разом.

COVID-19

Симптоми цієї хвороби, мабуть, знають усі. Найбільш поширені з них — підвищена температура тіла, сухий кашель і втома. https://bit.ly/3iENSBQ Дуже характерна риса — втрата смаку та запаху.

Інші симптоми зустрічаються рідше, серед них — задишка, болі в м’язах, біль у горлі, діарея, закладеність носа, нежить, озноб, головний біль.

Деякі люди мають дуже слабко виражені симптоми або взагалі безсимптомно інфіковані вірусом SARS-CoV-2. Однак, вони теж заразні і можуть передати небезпечний вірус іншим.

Групи ризику:

COVID-19 переносять важче люди, старші за 60 років або люди будь-якого віку, які мають захворювання легенів, серця, діабет чи хвороби, які впливають на імунну систему. https://bit.ly/2RyKb4I

Грип

І грип, і COVID-19 — заразні респіраторні захворювання. Але вони виникають через різні віруси. COVID-19 виникає через вірус SARS-CoV-2, а грип спричиняють віруси грипу A, B або C. На грип можна захворіти будь-коли, однак найбільше хвороба розповсюджується у сезон грипу і застуд — з осені й до весни. І COVID-19, і грип мають багато спільного. Симптоми, які можуть стосуватися обох хвороб, це:

– Висока температура, озноб
– Кашель
– Задишка або утруднене дихання
– Втома
– Біль у горлі
– Нежить або закладений ніс

– Біль у м’язах чи ломота в тілі
– Блювання, діарея (частіше в дітей)

Відмінна риса COVID-19 від грипу — це втрата відчуття смаку та запаху. https://bit.ly/35DnaWx Також експерти зазначають, що грип зазвичай не спричиняє утруднене дихання. https://bit.ly/2E4YXgg

Оскільки між грипом та COVID-19 є багато спільних симптомів, то діагностувати ці хвороби лише на основі симптоматики необачно. Для підтвердження діагнозу потрібно провести тестування.

На відміну від COVID-19, від грипу є щеплення, а отже — набагато більше можливостей захиститися. Вакцина проти грипу не дає 100% гарантії уникнути хвороби. Але навіть якщо ви захворієте на грип, то завдяки щепленню перенесете хворобу без тяжких ускладнень, серед яких може бути госпіталізація та навіть смерть. Цьогоріч, коли в епідсезон циркулюватимуть два смертельно небезпечних віруси, щеплення проти грипу слід робити усім. Однак, є групи ризику, кому залишитися без щеплення смертельно небезпечно.

– Діти до 8 років
– Старші люди
– Вагітні
– Люди з ослабленою імунною системою
– Люди з хронічними захворюваннями

Почитайте більше про необхідність щеплення від грипу в час пандемії: https://bit.ly/32V5J0K

Застуда

Є сотні вірусів, які можуть викликати застуду. На наше щастя хвороба переноситься легко та минає протягом 1-2 тижнів. https://bit.ly/2ZFWJf6 На відміну від грипу, який починається раптово — з високою температурою та болем у тілі — симптоми застуди проявляються поступово. Вони включають: закладений ніс, нежить, головний біль, біль у м’язах, кашель, чхання, підвищена температура тіла (зазвичай залишається на рівні 37-37,5 градусів).

Через нежить ви можете відчувати складнощі з диханням чи не відчувати запахів і смаку. Але при COVID-19 ці симптоми не пов’язані з закладеним носом.

На відміну від COVID-19 застуда не викликає задишки, ломоти в тілі, ознобу або втрати апетиту, і зазвичай не спричиняє значного підвищення температури тіла.

З цих трьох захворювань вакцина є лише від грипу. Але крім неї ми всі можемо захиститися, дотримуючись заходів безпеки:

– Ретельно мийте руки з водою та милом.
– Не торкайтеся брудними руками обличчя.
– Дотримуйтеся фізичної дистанції, уникайте місць скупчення людей або одягайте там захисну маску.
–  Опануйте правильну техніку кашлю і чхання — закривайте ніс та рот внутрішнім згином ліктя.
– Відчуваєте тривожні симптоми цих хвороб — залишайтеся вдома. Якщо це трапилося в час, коли ви на роботі чи в іншому місці, одягніть захисну маску на обличчя та вирушайте додому.

Окрім вірусних хвороб, є також інші стани, що можуть викликати симптоми, схожі на COVID-19.

Сезонна алергія

Сезонну алергію викликають не віруси, а досить невинні речовини, як, наприклад, пилок дерев. Просто імунна система людей, які мають алергію, реагує на ці речовини, як на небезпеку. Звідси з’являються неприємні симптоми. Чимало з них схожі на симптоми, що виникають через COVID-19, це:

– Кашель
– Задишка або утруднене дихання
– Головний біль
– Біль у горлі
– Втома
– Закладеність носа і нежить

Але є ключові відмінності: COVID-19 може викликати високу температуру тіла, що зазвичай не є симптомом сезонної алергії. Також алергія не викликає діареї, болі у м’язах та ломоти в тілі, нудоти й блювання. А от свербіння і сльозливість в очах, а також чхання — більш характерні ознаки алергії. https://bit.ly/2FA09Jl

Астма

Астма — це серйозне хронічне захворювання. Дихальні шляхи звужуються і це може ускладнити дихання і спровокувати кашель, свистячий звук (хрипи) під час вдиху і задишку. https://mayocl.in/2ZI6yZE

Сильний напад астми може спричинити раптову, надзвичайну задишку, стискання в грудях, прискорений пульс, пітливість, і синюшне забарвлення губ і нігтів.

Але на відміну від COVID-19, астма не спричиняє підвищеної температури тіла, болі у м’язах, болю в горлі, діареї, закладеності носа, втрати смаку чи запаху, нежиті, ознобу, головного болю або втрати апетиту. https://bit.ly/2E4YXgg

Астма є невиліковною хворобою. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. Більше інформації про астму можна почитати тут: https://bit.ly/3iCKA.

Бережіть себе та якщо маєте будь-які з перелічених симптомів — скажіть про це своєму лікареві.

Перейти до панелі інструментів