26.04.2024
Здоров’я Новини Розслідування

Досвяткувалися: через ріст хворих звільняються сімейні лікарі, алгоритмами нехтують, починається безлад

Сімейний лікар не призначає ПЛР-тесту при яскраво виражених симптомах коронавірусної інфекції. Контактних осіб, які спілкувалися з COVID-позитивним, не виявляють. А до потенційно інфікованих не приїжджає мобільна бригада для забору матеріалів для ПЛР-тесту, люди самі змушені їхати в поліклініку здавати аналіз. До того ж сімейні лікарі відмовляються відкривати лікарняний листок родичам хворих, які є контактними і також мають йти на самоізоляцію. Ці та інші проблеми, пов’язані з діагностуванням та лікуванням COVID-19 описують тернополяни у соцмережах. Непорозуміння стаються і в Тернополі, і в області. 

Користувачі соцмереж пишуть, що іноді призначення ПЛР-тесту хворому доводиться просто вибивати у сімейного лікаря. Люди вважають, що такий безлад у медицині виникає через відсутність чітких алгоритмів. Мовляв, одна рука не знає, що робить друга. 

Як повинен згідно з стандартами діяти сімейний лікар, коли у пацієнта є симптоми захворювання, у яких випадках призначають безкоштовний ПЛР-тест і хто понесе відповідальність за халатність, з’ясовувало Терміново

Пацієнтці з пневмонією та діабетом не робили тест

Про те, що його мамі, яка вже п’ятий день лежить у важкому стані у лікарні з двосторонньою пневмонією досі не зробили ПЛР-тест на Covid-19, написав у соцмережі тернополянин Олег Синовець. 

– ПЛР-тести лише для обраних? – запитує він. 

Жінка перебуває на лікуванні у медзакладі у Заводському Чортківського району.  Син дивується, чому мамі досі не зробили тест, адже усі симптоми вказують саме на коронавірусну інфекцію, а саме: підвищена температура тіла, кашель, біль у грудях, запаморочення, слабкість, нудота та блювота…

– Чому досі не зробили тест на коронавірус при таких яскраво виражених симптомах людині, яка лежить в лікарні з пневмонією та перебуває в групі ризику, адже має цукровий діабет та вік 65 років?, – не може зрозуміти ситуації Олег Синовець. – Лікар сказав, що мають зробити тест на 14-ий день (!!!). А як же виявлення контактних осіб, які спілкувалися з мамою? Тим більше мама співає в церковному хорі, була на похороні та спілкувалася іншими людьми. Два дні тому з’явилася температура та погане самопочуття в мого 69-річного батька, в лікарню його поки не положили, але й ПЛР-тест робити не збираються.

Виходить так, що реагування відбувається виключно по факту захворювання і жодних дій не здійснюється на запобігання поширення вірусу та виявлення контактних осіб, зауважує тернополянин. 

“На прикладі своїх батьків побачив реальний стан медицини в країні й те, що статистика хворих на Covid-19 і близько не відповідає дійсності. Думаю, що інфікованих значно більше, ніж офіційно зареєстровано. Це могло б показати масове тестування, але про що я? Якщо навіть в лікарнях у хворих з явними ознаками коронавірусу не проводять елементарного тестування”, – написав Синовець у соцмережі 1 вересня. 

І аж 3 вересня, як повідомив чоловік, його батькам врешті зробили ПЛР-тест.  Це трапилося на 7-й день перебування мами у лікарні. Жінка почувається краще. Проте в лікарню положили і батька. 

– Комп’ютерна томографія виявила в легенях близько 25% матового скла, в нього полісегментарна вірусна пневмонія, – розповів син.  

Добились призначення тесту зі скандалами

Пост Синовця набув широкого резонансу у Фейсбуці, його прокоментували понад сотня користувачів, багато з яких описують свої проблеми, з якими зіштовхнулися під час лікування чи діагностування коронавірусної хвороби. 

“В тата: температура, кашель, втрата нюху. Сімейний лікар: “ПЛР не призначузначу, бо у вас немає симптомів”… Дала направлення в приватну клініку на КТ (комп’ютерну томографію – ред.), яка показала пневмонію. Методом заклинань з великої кількості матюків, дзвінками на “гарячу лінію” МОЗу вдалось добитись ПЛР-тесту десь на 10 день хвороби, орієнтовно через 4 робочі (6 загалом) днів прийшов результат, що це не коронавірус… Чи це ті підроблені ПЛРи, чи може при пневмонії пропасти запах, я не знаю…Швидка не приїжджає взагалі. Пробував 2 рази викликати. “Шукайте собі приватну медсестру, яка буде біля вас ходити”, – так мені сказали… В лікарню не приймають – дзвоніть сімейному, а сімейний 2 дні на вихідному…”, – пише Петро Беріт. 

Про те, що медики не поспішають виявляти контактних з хворим осіб і відмовляються давати їм оплачуваний лікарняний, написав у соцмережі тернополянин Ігор Гарасим. Зі слів чоловіка, ПЛР- тест підтвердив, що в нього COVID, відтак він пішов на самоізоляцію. Його дружина, як контактна особа, хотіла зробити те саме, проте сімейний лікар відмовився реєструвати жінку. 

“Сімейний лікар до останнього відмовлявся реєструвати дружину, аргументуючи тим, що це має зробити санепідемстанція. На “гарячій лінії” (і не одній) сказали, що це має робити сімейний лікар. Потім його аргументами було те, що “в Тернополі купа хворих і тому на контактних ніхто не звертає увагу”,  – описав ситуацію Ігор Гарасим. 

Мобільна бригада до пацієнтів не їде 

І хоча медики та епідеміологи в один голос говорять, що люди з симптомами гострої респіраторної інфекції чи підозрою на коронавірус мають залишатися вдома, тернополяни розповідають цілком протилежні історії. Коли ті ж сімейні лікарі порушують алгоритм і відправляють хворих з пневмонією, температурою і симптомами коронавірусної інфекції до поліклініки, аби здати матеріали для ПЛР-тесту. Про це редакції Терміново розповіла тернополянка Ірина (справжнє ім’я і прізвище редакції відоме).

– Мій чоловік почав погано почуватись ще з 24 серпня – у нього піднялася температура до 37,1-37,3. Списували на те, що можливо, простиг на рибалці, – говорить жінка. – Так тривали три доби, а потім з’явився м’язовий біль в ногах, чоловік не спав всю ніч, наступного дня температура 38. А коли перестав відчувати запахи, ми зрозуміли – це напевно воно. 

29 серпня майже сотня тернополян стояла в черзі, аби здати матеріали для ПЛР-тесту за направленням сімейних лікарів. Багато людей були з температурою та іншими симптомами хвороби (фото: Терміново)

Коронавірус підтвердили у знайомого, з яким контактував чоловік пані Ірини. До речі, знайомий не дочекався направлення від сімейного лікаря і здав ПЛР-тест у приватній лабораторії.

– Ми зателефонували до нашої сімейної лікарки, виявилося, вона у відпустці, але сказала пити антибіотик. Ми не поспішали його приймати, чоловік пив багато рідини і лікувався в домашніх умовах. Проте температура далі піднімалася, і я повідомила сімейній лікарці, що чоловік був контактний з інфікованим і попросила, щоб вона дала направлення на ПЛР- тест. Вона сказала звернутися до лікарки, яка її заміняє. Проте та спершу відмовилася давати направлення, оскільки немає офіційної інформації про те, що мій чоловік контактний. А таких даних і не могло бути, тому що його знайомий здавав тест у приватній лабораторії. 

Отримати направлення на безкоштовний ПЛР-тест для чоловіка пані Ірина змогла лише після скандалу. 

– Лікарка подала нас у списки і відправила здавати матеріали для тесту у другу поліклініку на вул. Купчинського, 14, де є мобільна група, яка працює з 9 до 11 год, – пригадує тернополянка. -Тобто мобільна бригада не їде до нас, як це має бути за правилами, а ми їдемо до неї. Чоловік з температурою 38,5, одягає маску, сідає за кермо і ми їдемо здавати аналізи. А там 100 чоловік у черзі. Черга просувається повільно, мазок беруть хвилину, а 15 хвилин гортають паперові списки і шукають прізвище пацієнта. Про електронні документи там не чули. 

Все це відбувалося в суботу, 29 серпня. До 11 год  аналізи змогли здати лише 10 людей, після чого вийшла медпрацівниця і сказала, що мобільна група на той день закінчила роботу. Мовляв, у них сьогодні вихідний і треба подякувати, що вони взагалі тут. 

– Потім до цієї лікарки підійшла знайома жіночка і вона поза чергою провела її до себе в кабінет на аналіз, – каже пані Ірина. – Тоді люди зчинили бунт і вже після цього всім почали швиденько робити аналіз. 

Серед тих людей, які стояли в черзі, могла поширюватися інфекція, зауважує тернополянка.

– Тут була купа людей з температурою, контактні, ті, що вже відхворіли і прийшли зробити повторний аналіз, – каже вона. – Уявіть скільки людей можуть від них заразитися?

На вихідних чоловікові пані Ірини стало гірше і він з власної ініціативи пройшов комп’ютерну томографію. 

– Коли я повідомила сімейній лікарці, яка заміняє нашу поки вона у відпустці, що КТ показує 25% ураження легень, двосторонню пневмонію і ризик коронавірусу на 90%, вона сказала “дати чоловікові анальгін, вколоти гормон і взяти якісь антибіотики в уколах”, мовляв, які саме хай підкажуть в аптеці. Я ж не медик, як можна мені таке радити? – обурюється пані Ірина. – Я дуже злякалася, бо чоловікові погіршало. В результаті ми звернулися до подруги нашої сім’ї, яка займається приватною медпрактикою. Вона призначили лікування. 

До слова, результат ПЛР-тесту чоловіка пані Ірини виявився негативним. У коментарях на її сторінці у соцмережі користувачі розповідають, що у хворих з усіма симптомами коронавірусу тест показував позитивний результат аж за третім разом. Жінка підозрює, що матеріали для тесту могли бути відібрані неправильно, оскільки все робили поспіхом через велику чергу. Чоловік тернополянки продовжує лікування. Його рідні наразі почуваються добре, але не поспішають виходити з самоізоляції, щоб не наражати на небезпеку інших, адже не впевнені на 100%, що не інфіковані. Дружина наразі у відпустці, діти вчаться дома, продукти привозять друзі. 

Як все має бути згідно з стандартами МОЗ

Алгоритм обстеження пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію журналістці Терміново роз’яснив лікар-епідеміолог, заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. За його словами, є стандарт, затверджений наказом Міністра охорони здоров’я №732, на підставі якого розроблений алгоритм. 

– Він передбачає, що людина з відповідними проявами, наприклад: підвищенням температури, кашлем, тобто грипоподібним станом, звертається телефоном до сімейного лікаря. З ознаками гострого стану людина не має йти на прийом, – наголошує епідеміолог. – Лікар телефоном опитує пацієнта, визначається з діагнозом і якщо в нього виникає підозра стосовно COVID-19, пневмонії, тоді надає інформацію про цього хворого (прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання, діагноз) мобільній бригаді. Вона має виїхати до хворого за місцем проживання чи місцем перебування, забрати матеріал і доставити до обласного лабораторного центру. Дослідження такого матеріалу за направленям сімейного лікаря і відповідно за списками мобільної бригади є безкоштовним. 

В стандарті МОЗ немає такого пункту, що при легкій формі перебігу коронавірусної хвороби ПЛР-тест не призначають, а при середній призначають, зауважує Володимир Паничев. 

– Бо легка форма сьогодні може стати середньою або важкою завтра, – каже він. – До того ж таке обстеження проводять не тільки за клінічними показами, а наприклад, коли людина за своєю професією має ризики передачі інфекції іншим – є працівником дитсадка, продавцем у магазині, кондуктором у транспорті. Ці епідпокази теж мають бути враховані.

Як повинні працювати мобільні бригади

Те, що мобільна бригада не їде до пацієнта, а він сам змушений їхати в поліклініку здавати матеріал для тесту – категорично неправильно, є порушенням алгоритму і стандарту надання меддопомоги, наголошує Володимир Паничев.

– Якщо лікарі таке роблять, люди мають звертатися до керівника центру первинної медико-санітарної і розв’язувати цю проблему, – говорить він. – Я знаю, що такі порушення є дуже частими. Але хочу звернутися з проханням, рекомендаціями і застереженнями: хворі і контактні мають обстежуватися мобільними бригадами за місцем проживання. 

Володимир Паничев наголошує, якщо мобільна бригада не їде до пацієнта, а він сам змушений їхати в поліклініку здавати матеріал для тесту – це є порушенням алгоритму і стандарту надання меддопомоги (фото: Суспільне Тернопіль)

Обстежуватися в лабораторному центрі можуть тільки люди, які не мають скарг на здоров’я, з метою переривання самоізоляції, виїзду за кордон, а також окремі категорії людей, яким необхідна госпіталізіця. Наприклад, у зв’язку з кесаревим розтином вагітної, процедури лікування онкохворого, пояснює епідеміолог.

У разі, коли сімейний лікар виставив діагноз чи навіть підозру на COVID, який ще лабораторно не підтверджений, він має скласти списки контактних, продовжує Паничев. Якщо випадок COVID буде лабораторно-підтверджений, то це є підставою для видачі лікарняного листа контактним. Контактний повинен перебувати в самоізоляції і обстежуватися на 14 день після контакту. Тобто на завершення самоізоляції і закриття лікарняного листка. Процедура обстеження контактних аналогічна обстеженню хворих чи підозрілих мобільною бригадою. Контактний не має нікуди ходити, це порушення протиепідемічних заходів. 

Коли результати ПЛР-тесту видають так довго

За словами головної санітарної лікарки Тернопільської області, в.о. директора обласного лабораторного центру Оксани Чайчук, мобільні бригади є в кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Загалом в області їх 72.

– Результати тестування лабораторія передає у лікувальний заклад чи мобільній бригаді, а вона – сімейному лікарю, – пояснює Чайчук. – Результати ПЛР-тесту з’являються залежно від напливу матеріалу – вони можуть бути на другий день чи на третій. Тому що кожного дня до нас поступає 2 тисячі матеріалів, які треба обробити. Затримка в результатах може бути в тому, що мобільні бригади їх у нас забирають і не передають на сімейну медицину. В нас сьогодні на прохідній не забрані результати аналізів ще від 28 числа. Ми свою роботу зробили, а вони не забирають. 

Якщо сімейний лікар не направляє пацієнта з симптомами коронавірусу на ПЛР-тест, Оксана Чайчук радить задуматися, чи варто надалі лікуватся в такого медика. 

– У кожної людини є декларація з сімейним лікарем, якому Національна служба здоров’я платить за це кошти, – говорить головна санітарна лікарка області. – Якщо лікар не дає направлення на проведення ПЛР- тесту, пацієнт може розірвати угоду з таким лікарем і укласти її з іншим, який виконує обов’язки добросовісно

Порушення залишаються безкарними

Практично всі вищезгадані порушення сьогодні залишаються безнаказаними, адже немає відповідного державного нагляду, пояснює Володимир Паничев. Єдине, що можна зараз робити – це не мовчати про подібні проблеми, оприлюднювати їх, писати про них, говорити, каже він. 

– Державну санітарну службу ліквідували і здійснювати нагляд від імені держави за цими аспектами нема кому, – говорить Паничев. – Якби це було раніше, в часи існування служби і посади головного державного лікаря, наділеного повноваженнями, вже б багато наших колег медпрацівників понесли б адміністративну, дисциплінарну, а інколи і цивільно-процесуальну відповідальність. Тобто був би прес відповідальності за вчинені порушення, адже вони недопустимі.

Зараз відповідальність за все несе керівник медзакладу, в штаті якого працюють лікарі, які допускаються таких помилок, продовжує епідеміолог. Але на керівника ніхто не складе протокол про адміністративне правопорушення, ніхто не оштрафує, не винесе припису про притягнення до дисциплінарної відповідальності, ніхто не заведе справу і не передасть її до суду. 

Тернополян просять “увійти в ситуацію”

Чому медики порушують алгоритми і хто має нести за це відповідальність – ці питання Терміново адресувало керівника управлінь охорони здоров’я міста та області. Та чіткої відповіді ми так і не отримали. Керівники захищають медиків і звертають увагу на те, що вони зараз працюють у дуже складних умовах через збільшення напливу хворих, тому, мовляв, “певні недопрацювання можуть бути, але людям слід увійти в ситуацію”. 

Начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак каже, що інформації про те, що сімейні лікарі відмовляють пацієнтам, в яких є скарги на здоров’я у здачі ПЛР-тесту, у нього немає.  

Василь Даньчак каже, що мобільні бригади у Тернополі мають фінансування на 150 заборів мазків для ПЛР-тесту у місяць. А зараз вони роблять по 100-150 мазків вдень. Це дуже велике навантаження (фото: 20 хвилин)

– Знаю, що всі сімейні лікарні слідують алгоритму і згідно наказу МОЗ №732 все виконують так, як має бути. Вони чіткою діють згідно з законодавством, – говорить Даньчак.

Не надходило у відділ охорони здоров’я і скарг на те, що мобільні бригади не приїжджають до пацієнтів з симптомами хвороби додому. 

– Вчора, 2 вересня,  наприклад, було 20 виїздів мобільної бригади до дому, – зауважує начальник міського відділу охорони здоров’я. – Вони справляються з завданнями, які у них є, виїжджають на виклики, це все працює.

Загалом у Тернополі є 8 мобільних бригад, повідомив посадовець. Але того ресурсу на сьогодні не вистачає, тому лікувальні заклади звернулися у Департамент охорони здоров’я з проханням доукомплектувати певну кількість бригад. 

Чому все ж деяких пацієнтів з температурою та іншими симптомами сімейні лікарі скеровують у поліклініку здавати мазки для ПЛР-тесту? Це, як пояснює Василь Даньчак, зробили, щоб трохи розвантажити роботу бригад, а така проблема є по всій Україні. Для цього виділили приміщення, куди можуть приходити подавати забір матеріалів для ПЛР-тесту ті, хто вже одужав і робить повторний тест, або приміром ті, чий стан здоров’я це дозволяє.

– Навіть, якщо хтось має температуру, але це молода людина і самостійно може прийти, одягнувши маску і рукавиці, ми просимо, щоб вони приходили, – зауважує Даньчак. – Люди також мають увійти в ситуацію. Ви знаєте, скільки зараз лабораторний центр проводить тестів в день. Скільки мазків беруть мобільні бригади? Фізично об’їхати таку кількість людей дуже складно. Тому їдуть до частини людей, які цього реально протребують, а частину ми скеровуємо у поліклініку. Там посадили кілька мобільних бригад, їм виділили приміщення з окремим входом з вулиці, щоб не було пересічення потоку з іншими пацієнтами. Медики людей просять приходити на певні години, щоб не створювати черги. Але усі приходять не на ту годину, або швидше і буває, що є велике скупчення. 

Василь Даньчак також додає, що мобільні бригади у Тернополі мають фінансування на 150 заборів мазків у місяць, тобто по 5 у день. А зараз вони роблять по 100-150 мазків вдень. На це використовують кошти, які медзаклади отримують по інших призначеннях від НСЗУ.

“Ніхто не витримує такого навантаження”

Начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук зауважує, що тернополяни та жителі області не дотримуються карантинних вимог, а потім крайньою роблять медицину. 

– Хворі – це ті хто, не виконував карантинних заходів. А потім в соцмережах пишуть, що тут всі дураки. А як ви заразилися? Якщо сидіти дома, користуватись антисептиком, носити маски, то ризик заразитися дуже малий. А якщо люди ходили на всі масові заходи, то як інакше? – зауважує посадовець.

Володимир Богайчук каже, що через збільшення кількості хворих навантаження на сімейних лікарів так зросло, що вони починають звільнятися (фото: Світлана Гуменна)

Богайчук каже, що ситуація з пацієнтами з коронавірусом у області критична.

Скоро не буде їх куди класти на лікування, вже практично немає. Кожен день по 200 людей позитивних. А сімейні лікарі теж не вічні, вони не можуть цілодобово сидіти на телефоні чи біля хворого. Тому така ситуація може бути. Сімейні лікарі пишуть заяви, звільняються, – описує проблеми посадовець. Велике навантаження, на його думку, і призводять до того, що медики порушують алгоритм.

– Ніхто не витримує такого навантаження. А все через те, що люди ігнорують карантинні обмеження, – продовжує Богайчук. – Я сиджу на телефоні цілодобово і ми думаємо, куди покласти на лікування людину, яка помирає. Подивіться, що на вулиці робиться, що в Тернополі творилося на День міста. Люди ходять на дні народження, весілля, а потім хворіють і я не знаю, чим їм допомогти.

За словами Володимира Богайчука, зараз практично всі лікувальні заклади охорони здоров’я області підключають на лікування хворих з COVID-19. І районні лікарні, і обласні. Приміром, хворих з Тернополя іноді доводиться везти аж в Шумськ.

– Зараз діти пішли до школи, масок ніхто не носить. Ми не знаємо, що нас чекає далі, – ділиться невтішними прогнозами очільник медицини області. 

Читайте також: З понеділка, 7 вересня, Тернопіль — у червоній зоні

 

Перейти до панелі інструментів