20.04.2024
Здоров’я Новини

Які небезпеки приховує у собі… хліб

У 100 грамах хліба – пята частина денної норми солі. А іноді буває й більше – усе залежить від рецепту, за яким його випікали. Хоч одночасно він може бути й корисним. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала колишня міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. 

“В дитинстві нас вчили, що “хліб — усьому голова”. Але в дорослому віці ми не раз зустрічали інформацію про те, що слід обмежувати споживання хліба, бо він може шкодити здоров’ю та сприяти набору зайвої ваги. То як бути? Про це пише на своїй сторінці колишня міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Насправді, все правда — хліб може бути як і дуже корисним, так і джерелом “порожніх” калорій у вашому раціоні. Все залежить від того, з яких інгредієнтів його спекли.

Несподівано, але саме хліб нерідко є джерелом надмірної кількості солі у нашому раціоні: у 100 грамах — приблизно п’ята частина денної норми солі.

 У залежності від рецепта, який використовували для приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути навіть ще вищою.

А багато солі — це ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.


По-друге, зазвичай хліб, містить мало клітковини. Якщо ж такий білий хліб з’їсти ще й дуже свіжим і недостатнього його пережовуючи, то можуть навіть виникати проблеми із травленням, адже ферментам важко за таких умов діяти рівномірно. Тому процес травлення може затягнутися та супроводжуватися здуттям. А ще, у білого хліба високий глікемічний індекс — це означає, що він дуже стрімко підіймає рівень цукру в крові. Різкі коливання рівня цукру шкідливі, бо вони:

▪ прискорюють старіння та сприяють набору ваги.
▪ сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, а людям з цукровим діабетом 2 типу вони особливо небезпечні.

Однак, відмовлятися від хліба немає потреби, але натомість варто ретельно слідкувати, аби обраний хліб був виготовлений із цільнозернового борошна, містив якнайменше солі та цукру. Хліб з цільного зерна містить багато клітковини, що уповільнює всмоктування цукру в кров, та живить нашу корисну мікробіоту. У такому випадку хліб справді є здоровим вибором для збалансованого харчування та виступає корисним джерелом енергії, вітамінів групи В, вітаміну Е, і широкого спектра мікроелементів, таких як селен і марганець.

 Цільні зерна у вашому раціоні знижують ризик серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння та колоректального раку. 

 Хліб потрібно добре пережовувати та запивати достатньою кількістю води. 


Тепер про дріжджі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці.

Дріжджі — це мікроскопічні грибки, які роблять із цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ підіймається і робить в тісті дірочки


Закваска — теж мікроорганізми, серед яких є і молочнокислі бактерії і також є дріжджі. Бо саме завдяки їм хліб “підходить”.

Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні

 Окрім цього, дріжджі не становлять небезпеки для нашого здоров’я.

У хлібі на заквасці все ж є переваги. У такому тісті значно більше доступного заліза. 

 Якщо хочете дізнатися більше про дріжджі, почитайте наш пост 



До речі, щодо доступності поживних речовин. Зерна, як правило, містять “антинутрієнти” — речовини, які можуть ставати на заваді засвоєнню поживних речовин з рослинних продуктів. Зокрема, в зернах є велика кількість фітинової кислоти, типу молекули, яка зв’язується із залізом, цинком, магнієм та кальцієм та перешкоджає їх засвоєнню.

Більшість людей, які дотримуються збалансованого, здорового раціону, наявність “антинутрієнтів” у зерновому хлібі не має турбувати. Замочування та пророщування зерен перед випічкою — це простий та ефективний спосіб зменшити вміст “антинутрієнтів”. Так поживні речовини будуть засвоюватися краще.



А що робити, якщо залишилася ще половина улюбленої буханки хліба, але на невеличкій частинці вже підступно почала з’являтися пліснява? На жаль, просто відрізати шматок з пліснявою не допоможе. Пліснява — це мікроскопічні гриби. Уражена грибом частина зацвілого шматка насправді значно більша, ніж здається на перший погляд. Тому ані хліб, ані варення, ані будь-який інший продукт з пліснявою їсти вже не варто, адже гриби можуть продукувати токсини.


Головне правило, який би тип харчування ви не обрали — завжди пам’ятайте про збалансованість та різноманітність раціону. Це запорука “задоволеної” мікробіоти, гарного самопочуття та настрою.

Усім смачного .”

Перейти до панелі інструментів