19.03.2024
Новини Політика

Розбалансування – на 30 мільйонів: ТОДА оскаржує у суді бюджетне рішення облради

Облдержадміністрація оскаржує в суді рішення облради від 6 липня, яким було внесено зміни до бюджету. В ТОДА стверджують, що своїм рішенням депутати передбачили видатки на суму, яка значно перевищує доходи.

«Ці зміни було неможливо виконати, тому ми подали позов до суду на рішення Тернопільської обласної ради щодо змін до бюджету на 2020 рік. Є відповідний висновок департаменту фінансів, окрім того документи знаходяться в Міністерстві фінансів», – повідомив голова ТОДА  Володимир Труш.

Також в обладміністрації закидають облраді, що у рішенні від 6 липня не було враховано 3 млн грн на доплату медичним працівникам, які боряться з COVID-19, понад 18 млн грн не врахували на перерозподіл трансфертів з місцевих бюджетів, які передаються обласному бюджету на співфінансування об’єктів будівництва та придбання шкільних автобусів, майже 2 млн на заробітну плату лікарям Тернопільського обласного фтизіопульмонологічного центру.

За даними директора департаменту фінансів облдержадміністрації Степана Скибиляка під час вчорашньої сесії депутати обласної ради знову прийняли зміни до бюджету із «розривом».

«Доходи та видатки обласного бюджету не співпадатимуть більш як на 30 млн грн. Ми бачимо, що за рішенням бюджетної комісії запропоновано зняти 14,75 млн грн з різних програм і з різних галузей, а на видатки спрямовується 54,7 млн грн. Зрозуміло, що виходить значний «розрив». Коментувати зараз суму розбалансування важко, оскільки офіційне рішення ще не було направлено бюджетною комісією, яка напередодні відбулася без нашої участі. Депутати прийняли таке рішення, тому будемо його аналізувати, моніторити й бачити яким буде «розрив» у бюджеті», – сказав Скибиляк.

Як повідомляє прес-служба облради, сьогодні 12 серпня Тернопільський окружний суд у складі  судді Ольги Чепенюк, розглянувши заяву Тернопільської обласної державної адміністрації про забезпечення позову в адміністративній справі про визнання протиправним та нечинним (скасування) рішення обласної ради, відмовив у задоволенні заяви.

В ухвалі суду йдеться: «…підстави для задоволення заяви Тернопільської обласної державної адміністрації про забезпечення позову шляхом зупинення дії оскаржуваного рішення відсутні».

«Порушуючи усі мислимі і немислимі норми законодавства, облдержадміністрація заблокувала виконання рішення обласної ради щодо внесених змін до обласного бюджету на 2020 рік, тим самим ввела область у фінансову турбулентність. Відтак працівникам бюджетної сфери  не виплачують заробітних плат, медичні заклади недоотримують кошти на обладнання та медикаменти, освітні установи не готуються до навчального року. Нарешті суд поставив крапку у цих баталіях і проілюстрував правочинність діяльності обласної ради», – зазначив голова облради Віктор Овчарук.

Нагадаємо, попередньо Труш звинуватив облраду у нерозподілі субвенції і заявив, що через це можуть виникнути проблеми у першачків, для яких не вдасться закупити новле обладнання.

Перейти до панелі інструментів