19.03.2024
Новини

У Тернополі хочуть підняти плату за послуги ЖЕКів, хоча подекуди цих послуг і не видно

Незабаром тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, які обслуговують приватні підприємства, а також там, де створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ) можуть зрости. 

Про це повідомляє Тернопіль житлово-комунальний. Діяльність таких підприємств у багатьох випадках вже є збитковою, а із анонсованим підвищенням мінімальної заробітної плати та через подорожчання електроенергії без перегляду тарифу вони просто не зможуть продовжувати роботу. Тому можливий і інший результат таких дій уряду: обслуговувати будинки стане нікому.

“Сорок відсотків структури тарифу становить прибирання прибудинкової території. Якщо на період затвердження тарифу  зарплата прибиральниці становила 3200  гривень, то вже з першого вересня зросте до 5000 гривень, а з 1 січня 2021 року зросте до 6000 гривень, а з 1 липня 2021 року – до 6500 гривень. При цьому тариф для мешканців не зазнав змін. Чи буде працювати професійний слюсар-сантехнік або електрик на ту саму мінімальну зарплату, що й двірник? Ні. Тому фахівці просто звільняються і їдуть за кордон, де їхня робота цінується значно дорожче. До слова, 90 відсотків прибиральників у Тернополі становлять люди передпенсійного або пенсійного віку, частина з них – дістається до місця роботи із сусідніх сіл. Це означає, що вже зараз обслуговуючі організації відчувають дефіцит кадрів. Це пов’язано з низьким рівнем оплати праці і з відсутністю кадрів виробничих спеціальностей,” – йдеться у повідомленні.

Друга  проблема – зростання витрат на енергоносії, адже вже із першого серпня може зрости вартість транспортування електроенергії, а за рахунок цього – сама послуга електропостачання. Оскільки управителі оплачують електропостачання ліфтів та місць загального користування, то ці зміни у фінансовому плані будуть для них доволі відчутними.

Для забезпечення стабільної роботи житлово-комунального сектору тернополян просять розраховуватися вчасно, а тим, хто заборгував – знайти можливості розрахуватися з боргами.

 

Перейти до панелі інструментів