29.03.2024
Новини

Тернопільський апеляційний суд відмовив у жорсткішому покаранні двох насильників, які закатували людину до смерті

Прокурор просив про збільшення терміну ув’язнення до 15 років двом жителям Хмельницької області, які катували потерпілого, вдягнувши на шию металевий ланцюг. Проте Тернопільський апеляційний суд залишив вирок без змін – 11 та 7 років.

Як повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду, встановлено, що пізно ввечері, 23 листопада 2016 року обвинувачений Олексій Д. разом із Михайлом Ч. та Миколою К. із Славути Хмельницької області на таксі повернулись додому, в село Улашанівка Хмельницької області.

Оскільки напередодні вітчим пожалівся Олексію Д., що у нього викрали велосипед, і у скоєному він підозрює Олександра Ш., тому пасинок із Михайлом Ч. одразу направились до будинку Василя А. У цей час власник будинку разом із потерпілим Олександром Ш. розпивали алкогольні напої, і вони приєднались до них.

Під час застілля між Олексієм Д. та потерпілим через зниклий велосипед виникла суперечка, під час якої обвинувачений збив Олександра Ш. із ніг., а Михайло Ч. декілька разів ударив його та вийшов до іншої кімнати.

В свою чергу, власник будинку Василь А., щоб довести свою непричетність до крадіжки, також почав наносити удари потерпілому. Потому Василь А., діючи за попередньою змовою з Олексієм Д., накинув Олександру Ш. на шию залізний ланцюг, зав’язав на вузол і прив’язав до пояса пальто своєї співмешканки.

Надалі обвинувачені вирішили відвести Олександра Ш. до вітчима Олексія Д. до Славути, але невдовзі Олексій Д. відстав від них і повернувся додому.

Коли Василь А. вів Олександра Ш. дорогою через ліс, останній зашпортався, впав у калюжу, і, будучи п’яним, не міг встати. Тоді в обвинуваченого виник умисел помститися потерпілому, якого він вважав винним у смерті своєї співмешканки, та покарати його. За допомогою металевого ланцюга він затягнув Олександра Ш. у калюжу, став ногою йому на спину, а рукою занурив голову у воду, спричинивши смерть потерпілого.

Відтак Василя А. засудили до 11 років позбавлення волі та стягнуош на користь дочки потерпілого 300 тис. грн моральної шкоди. А Олексія Д. засуджено до 7 років позбавлення волі.

Не погодившись із таким судовим рішенням, прокурор подав апеляційну скаргу та просив вирок місцевого суду скасувати, Василя А. та Олексія Д. визнати винними за ч. 2 ст. 127, ч.3 ст. 146, п.п.3, 12 ч. 2 ст. 115 КК України й призначити їм покарання – по 15 років позбавлення волі. Проте колегія суддів залишила вирок суду першої інстанції без змін.

 

Перейти до панелі інструментів