26.04.2024
Новини

У МОН розповіли як проходитиме вступна кампанія 2020

Через COVID та карантин у складній ситуації опинилися випускники-2020. З 25 червня їм доведеться здавати ЗНО без пробного “тренувального” тестування, без очної підготовки в школах в останні півроку, та ще й в масках. А після нього, на тих, хто таки обрав виш, чекає вступна кампанія, дату проведення якої уже перенесли.

Детальніше про нові реалії школярів та абітурієнтів цього року в інтерв’ю РБК-Україна розповіла тимчасово виконуюча обов’язки міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

– Вступна кампанія розпочнеться з 1 серпня з реєстрації в електронних кабінетах. Прийом заяв триває з 13 до 22 серпня, до 16 серпня – для тих, хто складає вступні іспити замість ЗНО. Подача документів для зарахування на бюджет закінчиться 31 серпня о 6:00. Зарахування вступників на бюджет – до 5 вересня. З 15-17 вересня починаємо навчальний рік для першого курсу, – розповіла Мандзій.

Раніше МОН не виключало, що вступна кампанія завершиться в жовтні, але відмовилось від цієї ідеї.

– У нас було два варіанти проведення ЗНО. Перший варіант: 25 червня – 17 липня. Тоді вступна кампанія розпочинається 1 вересня. Якби у нас ЗНО відбулося в серпні, вступна б завершилась у жовтні, – зазначила в.о. міністра і додала, що МОН виходиит на фінішну пряму зі змінами до положення про навчання з використанням технологій дистанційного навчання. На її думку, наступного тижня це положення вже буде оприлюднено. Найближчим часом його приймуть і працюватимуть над проектом “Єдина освітня електронна платформа” та Всеукраїнською школою онлайн.

Пояснили в МОН і те, що робити випусникам, які хочуть здавати ДПА і які не хочуть. Та як випускникам отримати золоту та срібну медалі без атестації.

Отож, знаходити випускників, які бажають пройти ДПА, рекомендують керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти. Для цього рекомендовано у найкоротші терміни отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у закладі освіти чи у формі ЗНО. Заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх. Таку заяву можна подати до закладу особисто або у надіслати скан-копію електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

Випускникам, які не бажають проходити ДПА, необхідно видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них із записом “звільнений(а)” у відповідній графі бланку додатку.

Для випускників, які бажають пройти ДПА у формі ЗНО, закладам необхідно:

– організувати підвезення учасників до пунктів тестування;

– після отримання від УЦОЯО результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатку.

Для випускників, які хочуть пройти ДПА у закладі освіти, закладам необхідно:

– перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;

– організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;

– після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку.

Крім того, здобувачі освіти, які претендують на Золоту або Срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.

 Фото: Слово і діло

Перейти до панелі інструментів