24.04.2024
Новини

У Тернопільському ставі масово гине риба, конкретної причини досі не встановили

Відео, на якому зафіксовано, як комунальники зі ставу дістають дохлу рибу, нещодавно опублікував у Facebook тернополянин Олег Синовець. Дане відео одразу спричинило дискусії щодо стану водойми.

Терміново з’ясувало, що керівництво міста намагається вирішити проблему, однак наразі з цим завданням не справляється. Також дивує, що досі працівники відповідних служб не встановили конкретної причини масового мору риби. Адже мова  фактично йде про порятунок символу міста, однієї з головних окрас Тернополя і туристичної  принади – міського ставу. 

Залишається сподіватися, що у мерії такі зосередяться на даній проблемі, вирішення якої, можливо, буде менш помітним загалу, ніж встановлення сумнівних конструкцій на набережній, однак в рази важливішим.

Мертві товстолоби для рибалок уже не дивина

– Коли я знімав відео, то комунальники витягли ще не дуже велику рибу, – каже Синовець. – Метрів 10 від берега була реально величезна, може кілограм 40. Її хвиля повільно несла до берега, а комунальники чекали на неї. 

Сьогодні на набережній

Опубліковано Олегом Синовцем Субота, 16 травня 2020 р.

У коментарях під опублікованим відео користувачі писали, що риба почала гинути ще наприкінці квітня. Про це говорять і рибалки, які часто рибалять біля водойми. Стверджують, що бачили і до 20 дохлих товстолобів за день. 

Директор КП “Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя” Микола Лесів зазначає, що дохлу рибу з води дістають працівники парку, потім її закопують у відведених місцях. За його даними, в день дістають до п’яти рибин.

Аби з’ясувати причини, керівник об’єднання парків звернувся в  Держпродспоживслужбу та міську державну лікарню ветеринарної медицини для проведення досліджень. 

– В першу чергу ми вивчаємо чистоту водойми, умови проживання риби, – повідомили в прес-службі Держпродспоживслужби. – Також досліджуємо на наявність паразитів та отрути в організмі риби.

 21 травня у прес-службі повідомили, що згідно результатів досліджень, претензій до води немає.  А от дослідити дохлу рибу так і не вдалося, оскільки її прибиває до берега уже майже в розкладеному стані.

Як каже директор лікарні ветеринарної медицини Андрій Полоса, причини загибелі риби поки невідомі. Водночас він озвучив чимало версій, через що це могло статися. 

– Інфекцію ми відкидаємо, – каже Андрій Полосва. – Можливо, рибі не вистачає кисню. Наш став – ємність у вигляді посудини, а її треба до днища очищати. До того ж в кінці квітня-травня – сезон нересту, риба в цей період ослаблена і на її стан може впливати багато чинників, тому вона гине. Є ще думка, що причина в аномальних холодних погодних умовах, які не притаманні травню. Також не відкидаємо версії, що став забруднюють. Але ніхто нікого не зловив за руку. Я щодня спілкуюся з працівниками об’єднання парків, вони щоранку моніторять ситуацію. Так, і 21 травня були трупи риби, незначна кількість, але уже в розкладеному стані. 

Проблему вирішують, однак до успіху ще далеко 

З даними Полоси, аналогічна ситуація була і в попередні роки, коли риба гинула від нестачі кисню та цвітіння води. Посадовець додає, що міській раді повідомили про проблему.

 Для її вирішення, каже заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Бицюра, встановили аераційні берегові фонтани вздовж набережної.

– Над цією проблемою ми працюємо давно, – зазначає чиновник. – В цьому році мали встановлювати четверту чергу аераційних фонтанів, але наразі відмовилися від даного задуму через складну фінансову ситуацію.  Триває і підготовка проєкту з очистки мулових відкладень у трьох ділянках ставу: біля Надставної церкви,  також в районах «Маяка» та «Riverside». Окрім того, на етапі проєкту – здійснення реконструкції шлюзових гідротехнічних механізмів Тернопільської дамби.  Звичайно, вони потребують модернізації. Наразі тривають консультації із гідроінженерами та екологами.

 Бицюра зауважує, що зараз основна проблема для ставу –  маловоддя і спекотне літо, яке обіцяє гідрометцентр. 

– Щодо загибелі риби, то згідно розгорнутих аналізів складу води, які проводило ще й  агентство водних ресурсів, забруднення немає, – зазначає заступник міського голови. – Викидів у воду, які б спричинили загибель риби, не зафіксовано. Повторні аналізи 

робитимуть орієнтовно через два тижні. Причиною загибелі риби могла стати нестача кисню. 

Працівники Держпродспоживслужби рибу досі не дослідили, оскільки до берега її прибиває уже в напіврозкладеному стані

Фото: Терміново

Перейти до панелі інструментів