25.04.2024
Новини

На Тернопільщині пилова буря завдала збитків аграріям орієнтовно на 7 мільйонів

Пилова буря на Тернопільщині частково знищила цукровий буряк, кукурудзу й соняшник на загальній площі від 500 до 1000 га. Аграрії оцінюють збитки у розмірі 7 тис грн на 1 га. Про це розповів  керівник департаменту агропромислового розвитку області Володимир Стахів.

Як повідомляє прес-служба Тернопільської обласної держадміністрації, таку негоду міг спровокувати різкий перепад температур повітряних мас. На якість та кількість врожаю може суттєво вплинути й недостатня кількість вологи. Клімат змінюється не у кращу сторону. Ризики наразі невисокі, проте аграрії Тернопільщини вже зараз відчувають нестачу вологи, яка є лише у верхній частині грунту.

Як повідомив Володимир Стахів, прогноз цьогорічного посіву в Тернопільській області становить 530,4 тис га. На даний час засіяно 497,1 тис га (94 % до прогнозу). За попередніми оцінками Мінекономіки, цьогорічний врожай очікується на рівні 60 млн т, тоді як минулого року було зібрано рекордні 75 млн т.

– Недоотримання, безперечно, певною мірою відобразиться на експорті — виконанні зовнішніх контрактів поставки зерна за кордон. Очікується спад 10% ВВП, — зазначив Володимир Стахів.

ПОГОДНІЙ ВИХОР

До теми: знову вітрова. ГІРШЕ АГРАРНОГО – ПОГОДНІЙ ВИХОР.Майже саме так і у такому вихорі перебуває кожен день і директор. Саме так і проживає круглий рік: керує, контролює, питає, вимагає, несе відповідальність за результати своєї праці, депутатську діяльність і громадську позицію, тішиться зробленим, обурюється недостатнім , вислуховує і підтримує , не любить особисто хизуватися допомогою ( протягом минулого року 115 разів, 59 – фізичним особам, інше – юридичним, а ще – перестарілим, цьогоріч , по квітень, -19, окрім частки на апарат ШВЛ), мріє вдосконалювати і розвивати багатопрофільне виробництво, даючи робочі місця тут і поруч, щоби жило оте вкраїнськеє село. А сьогоднішні дні, як свідчення ритму, щоденного і цілодобового – ні хвилини спокою.Погодні аномалії вирують не на жарт, несучи шкоду кожній культурі і полю. Стійкі виживуть, а слабенькі- невідомо, мається на увазі – рослини. Але такі синоптичні, як і життєві ризики, несуть за собою не тільки втрати, а й виробляють нечувану стійкість, поміркованість, витривалість сили духу і оптимізму.Головне , щоби усі були здорові і #ВСЕБУДЕДОБРЕ!

Опубліковано ПАП "Дзвін" Середа, 13 травня 2020 р.

Фото: ПАП “Дзвін”

Перейти до панелі інструментів