26.04.2024
Жінки Новини

“Чому б не сидіти на карантині з користю?”Тернополянки активно шиють маски

Через дефіцит у аптеках одноразових масок, тернополяни почали їх шити самі. З марлі та тканини, білі, чорні, різнокольорові, з візерунками і навіть мереживом. Хтось згадав шкільні уроки праці і почав шити маски для себе та своїх рідних, хтось зайнявся благодійністю і шиє маски для медиків. Також маски почали шити у ательє та швейних цехах, де їх може придбати кожен.

Зручність власноруч пошитих масок у тому, що їх можна використовувати декілька разів. Носити таку маску можна до 3-4 годин.  Звісно, як наголошують медики, маска потрібна найперше хворим, щоб вони не заразили оточуючих. А також медикам і тим, хто доглядає хворих, щоб захистити себе. Проте зараз у період карантину маска не буде зайвою для всіх нас – вона допоможе менше торкатися руками обличчя, що вкрай важливо, коли виходите у супермаркет, банк чи деінде. Але не забувайте, що марлеву чи тканинну маску потрібно прати та прасувати.

Ми зробили підбірку історій тернополян, які шиють маски для себе та на продаж. Сподіваємось, це надихне вас пошити і свою маску, або ж ви оберете якийсь із запропонованих варіантів і придбаєте маску.

Ексклюзивна

Оригінальні маски з візерунком пошила дле себе і донечки тернополянка Тетяна Семусь. Виробом захоплюються її друзі у соцмережах, просять пошити і їм.

– Масок в продажу немає і медичні нецікаві. Знайшла в інтернеті викрійку. А в мене все в порядку з ручками і я можу пошити ексклюзив собі і друзям. То чому б не сидіти на карантині з користю для суспільства? – каже Тетяна. – Обрізків тканини маю трохи вдома, трохи обіцяють зносити охочі отримати свою ексклюзивну масочку. Вона двошарова, шиється з чотирьох деталей, тож її пошиття вимагає вправності і трохи часу.

Марлева

Марлеву маску пошиту власноруч продемонструвала у соцмережі «Фейсбук» і тернополянка Ірина Чорна.

–  У Вас немає швейної машинки? Не проблема! Голка, нитка, ручний шов. Кілька хвилин і готова восьмишарова багаторазова маска. Таку маску щодня потрібно прати та прасувати. Або ж змінювати на нову. За бажанням можна наповнити ватою. Але вата не підлягає пранню, – ватно-марлеву потрібно викидати. Бережіть себе!, – написала жінка у соцмережі.

Також пані Ірина показала покрокову інструкцію з виготовлення марлевої маски.

Дизайнерська

Придбати маску можна у тернопільської дизайнерки Оксани Бачинської.

– Коли всі думають про кінець світу, я вирішила трохи покреативити, щоб розрядити обстановку. Я подумала, що можна зробити корисну справу красиво. Перші маски пошиті для знайомих і подаровані, –  розповідає вона.

Для пошиття масок дизайнерка використовує натуральні тканини, – льон, батист на підкладку обов’язково. Ці тканини дають можливість вільно дихати. Ціна маски 100 грн. Гламурне замовлення,  – маска покрита мережевом – 200грн. Замовити маску можна за номером: 098-111-58-58.

Лляна

Маски із лляної тканини чорного та білого кольорів почала шити етно-майстерня «Коза-дереза».

– Шиємо маски багаторазового використання! Три прошарки натурального льону. Рекомендуємо використовувати до 2 годин, після використання – прати та прасувати. Ціна 30грн, при замовленні 10штук – 250грн за набір. Можуть бути білого або баклажанового (темно-фіолетового) кольору. Замовлення за номером: 0673505952. Усім здоров’я! – йдеться у дописі етно-майстерні у соцмережі.

Кольорова

Ще від початку березня шиє марлеві маски тернополянка Яна Лемега. Жінка займається шиттям вже 10 років. Зараз, коли стало складно придбати маску у аптеці, до неї почали звертатися багато людей з проханням пошити цей засіб захисту.

– Комусь в лікарню потрібно, хтось хворий і не хоче розносити бактерії. Хтось хоче 5 масок, хтось – 10, хтось – 20. Хтось – на всю сім’ю, – розповідає жінка. – Маска складається із 7 шарів марлі. Вона щільно пристає до обличчя, не відтопирюється. За вуха йде гумка, не треба зав’язувати лямки. Звичайну одноразову маску одягнув і викинув , а така марлева більш практична. Її можна використовувати два-три рази, перед тим провівши домашню дезінфекцію – попрати і попрасувати.

Також Яна Лемега почала шити дитячі маски з кольорової тканини та малюнками. Ціна масок – 5-10 грн. Замовлення за телефоном: 097-130-38-71.

На благодійність

Багатошарові марлеві маски у власному цеху виготовляє Тетяна Костишин з Бучача. Шиє разом з чоловіком та дітьми для місцевої лікарні на благодійних засадах.

– Закупила за власні гроші і марлю, і допоможні матеріали. Ми зі сім’єю вже декілька днів шиємо до пізної ночі, тому я попросила допомоги небайдужих, щоб я могла здешивити вартість, або пошити безкоштовно. Бо якщо брати найманих працівників, то їм потрібно платити зарплату. Я мама 4 дітей, при всьому бажанні, я не можу це собі дозволити, – написала жінка в групі Бучацькі справи.

До роботи залучаються волонтери, які допомагають нарізати та поскладати марлю для масок. Хто хоче допомогти, пані Тетяна просить телефонувати:  068-020-43-80.

На продаж гуртом

Оголошення про протаж багаторазових масок з бавовни опублікував у соцмережі “Фейсбук” Олександр Прилуцький.

“Багаторазові пов’язки захисні виконані з щільної бавовняної тканини, двошарові. Мінімальна партія – від 500 шт. Ціна від 10 грн. При замовленні великих партій – договірна. Телефонуйте за номером: 068-627-72-31”, – пише чоловік.

А ви користуєтесь масками? Купуєте у аптеці чи шиєте самі? Діліться фотографіями!

Скористайтесь майстер-класом із пошиття тканинної маски від Tanya Rybak.

Перейти до панелі інструментів