20.04.2024
Жінки Здоров’я Новини

“Зосередьтесь на позитивних емоціях”. Психологиня пояснила, як не піддаватись страху через коронавірус

Як поводитися під час пандемії коронавірусу та як не піддіватися страху і панаці, коментує тернопільська психологиня Катерина Варнавських.

– Страх — це досить складна емоція, яка може допомогти та врятувати, а може і спричинити багато болю та проблем, – каже вона. – Люди, які говорять сьогодні, що не переживають, або заявляють неправду, або ж їм не вистачає самосвідомості, передусім через очевидність того, що цей вірус — реальна загроза, а не якийсь безневинний нежить.

З огляду на складну ситуацію, що склалася в світі у зв’язку із коронавірусом, вимальовується два поведінкових сценарії, зазначає пані Варнавських.

Отже, варіант перший – деструктивний :
“зависнути” в соцмережах чи перед екраном телевізора та витягувати всі новини із хештегом коронавірус, відслідковувати найменші зміни в статистиці;
постійно репостити треш: «коронавірус – це апокаліпсис», «коронавірус вб’є всю світову економіку», «пандемія вже на порозі»…
 шерити (ділитися) чутками та фейковими новинами
панікувати.

До чого це призведе? Гроші не з’являться, емоції паралізують здоровий глузд та нормальне життя.

Варіант другий – конструктивний:
 позбувайтесь пригніченого настрою. Згадайте, що зазвичай вам допомагає зменшити психологічну напругу: спорт, танці, прогулянка, прибирання, їжа, спілкування, малювання, в’язання, вишивання, читання, перегляд фільмів тощо;

не дивіться стрічку новин в режимі НОН-стоп. Постійний підрахунок хворих тільки сприяє загальній паніці. Подивіться на ситуацію максимально критично, виважено і прийміть її. “Попереджений – означає озброєний”.

підтримуйте зв’язок з друзями і близькими. Усамітнення може лише посилити стрес, в якому ви перебуваєте. Зміцнювати соціальні зв’язки можна і дистанційно. Проговорюйте вголос те, що відбувається із своїми друзями, проте, ретельно обирайте оточення з яким ви комунікуєте. Намагайтеся обговорювати також позитивні новини, ділитися цікавими ідеями чи планами.

коронавірус – це спільна проблема для всього людства. Усвідомте, що сила стихії нам не підвладна! Якщо ми не медики, не науковці, що працюють над розробкою вакцини, то найкраще, що можна зробити – дотримуватись санітарно-гігієнічних норм, зосередитись на роботі, сім’ї, позитивних емоціях та планах на майбутнє. Займіться тим, що ви реально можете змінити (наприклад, покращенням взаємостосунків із своїми близькими та рідними).

зрозумійте, що коронавірус – це потужний поштовх до глобальних змін і розвитку. Сьогоднішня криза впливає на всі країни світу та глобальні економічні процеси. Це як ніколи призводить і до зміни загальнолюдських цінностей та усвідомлення таких абстрактних понять як добро та зло, життя, час, ресурси та ін. Бережіть своє фізичне та психічне здоров’я!

Перейти до панелі інструментів