24.04.2024
Новини Оперативно

Через коронавірус медики радять відкласти подорожі за кордон, навіть до найближчої Польщі

Обмежитися від відвідування масових заходів і поїздок радять медики тернополянам через поширення коронавірусу країнами Європи. Про це повідомив під час прес-конференції 27 лютого начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук. 

– Буквально вчора на засіданні комісії з надзвичайних ситуацій ми прийняли рекомендації, і вони стосуються того, що ми пропонуємо призупинити масові заходи для профілактики поширення даного вірусного захворювання і грипу в тому числі також, – каже  він. – Тому виїзди за кордон не рекомендуємо. Всім жителям області радимо відкласти подорожі на певний термін. Тому що ми бачимо захворюваність у Європі – Італії, Франції та та інших країнах. Радимо призупинити виїзди навіть в таку країну як Польща. Обмеження не стосуються шкіл, бо за статистикою діти хворіють дуже мало. Більше йдеться про заходи у церквах, культурно-масові події.  

Також пан Богайчук наголошує, що медики комунікують з епідеологами, які працюють в прикордонній частині. Вони проводять моніторинг людей, які їдуть до нас з-за кордону, чи немає у них ознак ГРВІ, підвищеної температури. 

– Є епіданамнез (збір інформації про хворого та його недугу шляхом розпитування – ред.), на місці лікарі приймають рішення і якщо є такі випадки, нам передають їх у дуже швидкому режимі і ми приймаємо рішення щодо таких людей, – каже він. – Ми їм пропонуємо бути дома, тому що навіть якщо вони приїхали з тої території, де немає проявів даного захворювання, вони повинні максимально контактувати з сімейним лікарем. Він тричі в тень телефонує і перевіряє, яка температура, як  людина себе почуває. Не має бути паніки. Тому що зараз такий період, коли багато людей хворіють. Є підвищена температура, кашель, – такі симптоми , які відповідають тій симптоматиці. Тому основне – це епіданамнез людей, які приїхали з Китаю, Тайланду, Індонезії та країн Європи. 

Лікарі-епідеміологи чергують на державному кордоні на санітарно контрольних пунктах цілодобово, повідомляє в.о. директора ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр” Оксана Чайчук. Там перевіряють громадян, які приїжджають з епіднеблагополучних країн

– В нас є комунакація із лабораторним центром із прикордонних областей і в телефонному режимі працює і наш центр, – каже вона. – Поки ці люди доїдуть до області, ми вже  маємо інформацію, зустрічаємо їх і зразу проводимо запобіжні заходи.

За словами Володимира Богайчука, у Тернопільській області провели дуже багато зустрічей, навчань обговорень з головними лікарями райлікарень, сімейними лікарями, постійно проводиться робота з керівниками ОТГ.

– Всі знають, якщо приїхала Марія Григорівна з Італії, що робити далі, – каже він. – Перше – це зв’язок з сімейним лікарем. Якщо ми будемо правильно себе поводити, все буде добре. Сімейний лікар принаймні з сільської місцевості знає, хто приїхав звідки і коли. 

До слова, на забезпечення матеріально-технічної бази меззакладів області виділили 2 млн з міського бюджету  і 2 млн з обласного. Тернопільські медики кажуть, якщо у нас з’являться хворі на коронавірус, їм зможуть допомогти. Лікарні до цього готові і є умови, щоб розмістити людей для лікування та обсервації ( медичне спостереження – ред). 

Якщо у вас з’явилися ознаки ГРВІ, зокрема, підвищена температура, болі в горлі, задишка, лікарі радять залишатися вдома і в телефонному режимі звертатися до свого сімейного лікаря, який визначить подальшу тактику дій. 

Зауважимо, що у польському місті Лодзь зафіксували перший випадок інфікування коронавірусом з Китаю.  Про це 27 лютого повідомляє УНІАН з посиланням на місцевий сайт Express Ilustrowany. Вірус виявили у 25-річної дівчини. Зазначається, що вона провела місяць у Таїланді.  До польського Лодзя повернулася 22 лютого, у неї було погане самопочуття. За повідомленням ЗМІ, тест на коронавірус показав позитивний результат, інфіковану перевіряють.

Перейти до панелі інструментів