26.04.2024
Новини Соціальні проблеми

У Тернополі покійна місяць лежить в морзі, бо нема кому її поховати. Родичів шукали через соцмережі

Історію про пенсіонерку, яку вже місяць немає кому поховати, розповіли у соцмережі “Фейсбук” її знайомі, які зайнялися пошуком родичів покійної. 68-річна Ольга Бачинська померла у своїй квартирі на вул. Курбаса у Тернополі. Її тіло три тижні лежало у помешканні і знайшли його аж тоді, коли сусіди почули запах та викликали поліцію. Після цього тіло місяць пролежало в морзі і за цей час ніхто з родичів не зголосився, щоб поховати жінку. 

Днями знайомі взялися шукати родичів покійної Ольги, адже відомо, що в Тернополі у неї є брат. Повідомлення з чорно-білою фотографією жінки в молодості активно поширювали користувачі соцмережі “Фейсбук” і вже наступного дня відгукнулася її братова, яка запевнила, що Ольгу поховають. 

Просила, щоб ніхто її не чіпав…

Про покійну пані Ольгу розповідає донька її знайомої Мирослава. 

– Ця жінка жила одна, була трохи дивакувата, – розповідає вона. – Раніше вона жила в Підволочиську, і моя мама періодично приходила до неї, приносила їй продукти, бо їй було важко. Дітей Ольга не мала, мама її померла. Брат забрав її до Тернополя. З братом і його дружиною жінка сварилася, боялася, що заберуть у неї квартиру.  Відтак він перестав до неї ходити. Моя мама кілька разів приїжджала до неї, коли бувала в Тернополі. Але Ольга казала, що їй нічого не треба і щоб її ніхто не чіпав. 

Жінка була на пенсії, рік тому зламала ногу, погано по хаті пересувалася, додає Мирослава. 

– Тиждень тому моїй мамі зателефонувала знайома, яка також знала Ольгу і запитала, чи не знає, де вона, бо її квартира опечатана, – розповідає вона. – Врешті ця жінка і з’ясувала, що Ольга померла, її забрали в морг і ще досі не поховали. Ми вирішили поширити інформацію про пошук її родичів, бо ситуація безвихідна. Знайшлася її братова, яка побачила цей пост у соцмережі. 11 лютого вона зателефонувала моїй мамі і сказала: “Не переживайте, ми поховаємо Ольгу”. 

Труп досі в морзі

Те, що тіло покійної пролежало три тижні у квартирі на Курбаса, підтвердили і в поліції. 

– Жінка померла і пролежала більше трьох тижнів, тіло розклалося, – розповідає начальник відділу комунікації поліції Тернопільської області Сергій Крета. – Сусіди почули запах і викликали поліцію. Труп зараз в морзі і станом на 13 лютого ніхто його звідти не забрав. Від чого наступила смерть, експерти не встановили, бо тіло вже в такому стані, що зробити розтин неможливо… 

На даний час пошук рідних жінки, які б мали її поховати, є актуальним, зауважує Сергій Крета. Відомо, що в неї є брат, який живе в Тернополі на вул. Київській, але останнім часом до неї не заходив. 

Сергій Крета пояснює, як діяти сусідам чи знайомим, коли їм стало відомо, що в квартирі ймовірно померла одинока людина. Зауважимо, що такі випадки час від часу стаються у Тернополі. 

– Потрібно викликати поліцію і працівника обслуговуючого підприємства (жеку – ред.) або ОСББ. В присутності комісії, яка складається з двох сусідів, керівника жеку або ОСББ і працівника поліції, зламують замок і відкривають двері., – пояснює пан Крета. –  Якщо виявили труп, викликають швидку, тіло везуть на розтин у морг, вказують причину смерті і тоді хоронять. Ця жінка офіційно жила в тій квартирі, відоме її прізвище, це підтвердили сусіди.

Поховати можуть і сусіди

Поховати одинокого пенсіонера, у якого немає рідних, можуть і сусіди або навіть жек, коментує  начальник управління соціальної політики міськради Володимир Сулима. 

У разі смерті пенсіонера особам, які його поховали, виплачують допомогу в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті. Щоб отримати допомогу на поховання, потрібно звернутися із заявою в управління Пенсійного фонду та надати довідку про смерть, – каже він. – Наше управління надає лише допомогу на поховання учасників бойових дій, її розмір 6 тисяч гривень..

З одинокими людьми у Тернополі працює міський територіальний центр соціального обслуговування населення. Центр обслуговує понад 500 таких людей, повідомила завідувач відділення обслуговування вдома Любов Руда. Як каже вона, про жінку, яка померла у квартирі на вул. Курбаса, дізналася з інтернету. На обліку у територіальному центрі вона не була. 

– У разі смерті в кожного з людей, яких ми обслуговуємо, знаходяться родичі, вони і займаються похованням, – каже пані Руда. – Якби вже так нікого не було, ми зв’язуємось з міськрадою, похоронним бюро, пенсійним фондом, поліцією, шукаємо. Але таких випадків у нас ще не траплялося. Якщо людина помирає, завжди знаходяться родичі чи сусіди, які претендують на спадщину, вони і ховають покійного. 

Довідка

Для отримання допомоги на поховання потрібно з документами звернутися в територіальний орган Пенсійного фонду України, де перебував на обліку пенсіонер. Для цього потрібні:

– відповідна заява

– довідка про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану.

Перейти до панелі інструментів