26.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Чим закінчився скандал зі збором коштів на освячення школи мистецтв. Є результати перевірки

Перевірку щодо збору коштів у Тернопільській школі мистецтв №21 на освячення йорданською водою завершило управління освіти міськради. Про результат розповіла заступниця начальника управління освіти і науки міськради Ірина Сум. Вона підтвердила, що повідомлення про збір коштів у вчительському чаті таки було, проте до дітей воно не дійшло. 

– Після появи в інтернет-виданнях інформації про збір коштів, ми проаналізували всі ці дописи. І відповідно до наказу управління освіти була створена комісія, яка з 23 по 28 січня вивчала факти викладені у виданнях, – каже Ірина Сум. – Ми взяли пояснення і у класних керівників, і у адміністрації школи, проводили зустрічі окремо з адміністрацією, окремо з педагогічним колективом, робили анонімне опитування. Те, що допис про збір коштів був розміщений і був надісланий у групу педагогам, – так. Але збору  коштів з дітей не було. І окремі класні керівники заперечували і той факт, що така інформація їм надходила. Оскільки, як пояснювала нам директорка школи, вона побачивши це повідомлення у групі, одразу ж зателефонувала людині, яка це повідомлення надіслала і дала вказівку, щоб вона негайно його забрала, тому що воно суперечить усім правилам і не має права на існування.

За словами Ірини Сум, інформацію про збір коштів скинула у вчительську групу заступниця директора з виховної роботи.

– Вона в своєму поясненні написала, це вона надіслала цю інформацію в групу класним керівникам, – каже пані Сум. – Хоча класні керівники також заперечували все і запевняли, що батькам цієї інформації не надавали. Ми апелювали до вчителів, що вони знають про наказ про заборону коштів з дітей, є розпорядження міського голови про заборону збору. Невже  вони не могли відреагувати і заперечити це, а не надсилати це умовно кажучи, батькам.  Але проаналізувавши всі ці моменти, які сталися, і беручи до уваги пояснення, спілкування із адміністрацією і педагогічним колективом, ми запропонували, щоб адміністрація школи все ж таки прийняла відповідні міри дисциплінарного стягнення до людини, яка дане повідомлення розмістила. Ми вже не вдавалися в деталі, чи з погодження чи ні, це їхні внутрішні моменти. Тому що керівники закладів освіти на сьогоднішній день приймають педагогів на роботу, відповідно можуть їх і звільнити, і притягнути до дисциплінарної відповідальності. У даному випадку заступнику з виховної роботи, яка надіслала інформацію про збір коштів класним керівника, винесена догана. Вона пояснює, що це необдуманий вчинок. Каже, що все це усвідомлює, але не може  пояснити, чому так вчинила. Думала, що зробить добре, а насправді вийшло все негативно і пішов резонанс. Але ніяких грошей у цій школі не збирали і відповідно їх ніхто нікому не давав. Якщо було бажання в когось з вчителів подякувати священникам, то це їхнє особисте право. 

Подібних випадків у тернопільських школах ще не було, зауважує Ірина Сум і наголошує, що освячення школи йорданською водою не є обов’язковим. 

– Якщо хтось з керівників має бажання запросити священнослужителів на освячення, то запрошують, – каже вона. – А зрештою всі українські родини мають можливість освятитися тією ж водою, як у домівках, так і у церкві. Це не є щось таке, що вимагає обов’язкового ритуалу в закладі освіти. Ми на це вказали і керівнику школи. 

Нагадаємо, повідомлення про те, що з учнів школи мистецтв №21 збирали кошти на освячення отцями закладу з’явилося  нещодавно у “Фейсбуці”. Зокрема, у соцмережі оприлюднили скріншот із вчителької переписки, де вказано, що 20 січня о 9.00 відбудеться урочиста лінійка з освяченням Йорданською водою. Прохання до класних керівників – зібрати по 10 грн з учня. За підрахунками користувачів, це мало б бути близько 7 тисяч гривень зі всіх школи. 

Директорка Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Марія Гудима у коментарі інтернет-виданню “Терміново” запевнила, що вказівок про збір коштів не давала і взагалі таке – неприпустиме. З приводу цієї ситуації управління освіти і науки міськради розпочало службову перевірку.

Через два дні після візиту священників, 22 січня на офіційному сайті школи мистецтв з’явився відкритий лист, де вказано: “Адміністрація ліцею офіційно повідомляє, що ніякого збору коштів у ліцеї не відбувалось і вимагає офіційних спростувань”.

Читайте також: Чи збирали у Тернопільській школі мистецтв кошти на освячення йорданською водою

Перейти до панелі інструментів