23.04.2024
Новини

Оприлюднили перелік сайтів, які поширюють фейки та маніпуляції

Якщо ви бачите інформацію, яка розноситься зі швидкістю світла, але розміщена на таких ресурсах як bbcccnn, politeca aбо znaj.ua – ймовірніше за все, це фейк, маніпуляція. Журналісти texty.org.ua протягом років складали список відносно маловідомих сайтів, на яких помічали антиукраїнську чи проросійську пропаганду.

  • У нас назбиралося таких близько 150 — і це, звичайно, не повне їх число, – пишуть texty.org.ua. –  Вони й стали предметом вивчення. Декілька з них за рік, поки тривало дослідження, закрились або змінили веб-адреси, деякі повністю дублюють один одного.

Також вони відкинули з початкового списку 36 сайтів, на яких кількість маніпулятивних новин алгоритм визначив як «менш як 25%». У підсумку – 80 сайтів, котрі поширюють маніпуляції.

Емоційні маніпуляції

Матеріали, які містять образи, надлишок засобів виразності або нецензурну лексику. Такі «новини» не інформують, а викликають у читача емоції. Алгоритм для новин українською мовою правильно класифікує 88% новин. Зі 100 емоційних новин вловить 40%, і помилиться у 5 зі 100 не емоційних новинах.У рейтингу лише ті сайти, з яких ми зібрали понад 200 новин про Україну, і для яких алгоритм класифікував понад 25% новин як маніпулятивні.

Маніпулювання аргументами

Логічні помилки в аргументах, безпідставні твердження, апеляції до загальновідомого, очевидно однобоке висвітлення теми або підміна аргументів спекуляціями сумнівних експертів.Модель для української мови виявить 30 зі 100 новин, в яких маніпулюють аргументами. При цьому хибно позначить 4 зі 100 новин, де маніпуляції аргументами відсутні. Всього мережа правильно класифікує маніпуляцію аргументами у 88% випадків.

Сумарний рейтинг маніпулятивності  у формі таблиці можете переглянути за цим посиланням.

22 сайти з вибірки — це новинні ресурси ОРДЛО або російські «трешові» пропагандистські ЗМІ з акцентом на Україну. Від 37 до 75% усіх новин про Україну на цих сайтах маніпулюють емоціями чи аргументами. Вони в Україні мають 22,5 млн візитів на місяць.

Аудиторія роспропаганди на низькоякісних малих сайтах велика, як у кількох ЗМІ всеукраїнського масштабу. Наприклад, «Русская вєсна» демонструє 11,8 млн візитів з України. Для порівняння, «Українська правда» — 16, сайт «Нового врємєні» — 10,25 млн. Щоправда, цілком імовірно те, що ці «роспропагандос» купують трафік, за прикладом їхніх балтійських колег. Цього аспекту не вивчали.

Ось декілька з них: «Політнавігатор», «Русская вєсна», «Комітет визволення України», «Украіна.ру», «Насправді.інфо». Те, про що вони пишуть, — це паралельна реальність. Місія цих сайтів — стимулювати максимально лояльних прибічників, всіляко оберігаючи їх від деструктивної реальності.

Перейти до панелі інструментів