26.04.2024
Новини Оперативно

В Ірані розбився літак МАУ, загинуло 176 людей

Boeing 737 компанії “Міжнародні авіалінії України” розбився сьогодні вранці неподалік Тегерана.  Представники МАУ підтвердили загибель 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу.

Літак прямував у Київ.

За попередньою інформацією представника авіакомпанії Міжнародні авіалінії України, 08.01.2020 після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м.Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік аеропорту. За інформацією, яка уточнюється, пасажири зазначеного рейсу та екіпаж загинули. Уточнена інформація щодо загиблих громадян України буде надіслана додатково, повідомили в Департаменті консульської служби МЗС України.

У Департаменті також створили оперативну кризову групу, телефон гарячої лінії – +380 44 238 16 57.

Президент Володимир Зеленський дав доручення Генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані.

– На місці подій, в аеропорту «Імам Хомейні», перебувають посол і консул України в Ірані. За моїм дорученням апарат РНБО створив оперативний штаб. Спеціальні борти для відправки в Тегеран по лінії МЗС і Міноборони для вивезення тіл загиблих підготовлено, чекаємо на погодження іранської сторони для відльоту. Повинна бути створена слідча комісія з представників силових і профільних відомств, відповідальних за цивільну авіацію. Маємо відпрацювати всі можливі версії. Незалежно від висновків стосовно причин катастрофи в Ірані, буде проведено перевірку льотної придатності всього цивільного флоту, – написав Зеленський у фейсбуці.

Представник МАУ заявив, що наразі компанія скасовуєвсі польоти в Іран.

За попередніми списками, на борту було 11 українців (двоє пасажирів та 9 членів екіпажу) , а також громадяни Канади, Швеції, Афганістану та інших країн. Чи були в літаку тернополяни, поки невідомо. Таку невелику кількість українців у авіакомпанії пояснили тим, що рейс був транзитним: чимало іноземців у Києві мали пересісти на інші рейси.

Літак, що розбився, був 2016 року виробництва. Востаннє перевірку пройшов 6 січня, був справним, запевнили технічні представники МАУ.

Рішенням Державіаслужби польоти в повітряному просторі Ірану заборонені українським авіакомпаніям з 00.00 9 січня 2020 до з’ясування причин катастрофи, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

– Жодного авіарейсу українських авіакомпаній над авіапростором Ірану до зняття заборони та з’ясування причин катастрофи проводитись не буде. Державіаслужба проведе позапланові перевірки стану безпеки польотів МАУ. Також будуть проведені додаткові перевірки стану безпеки польотів інших авіакомпаній. Іранська національна комісія з розслідування катастрофи розпочала свою роботу. В Іран будуть відправлені для розслідування причин катастрофи фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, Державіаслужби та авіакомпанії МАУ. Назвати точні причини трагедії можливо буде тільки після проведеного офіційного розслідування, – написав Криклій у фейсбуці..

 

 

Перейти до панелі інструментів