29.03.2024
Новини Оперативно

Житель Тернопільщини орендував у Карпатах на Новий рік неіснуючий будиночок

Святкування Нового року в орендованому помешканні в Карпатах є популярним серед багатьох. Цим і користуються аферисти, які розміщують недостовірні оголошення про оренду житла, аби незаконно збагатитися за рахунок довірливих людей.

Від такого злочину потерпів й житель Заліщицького району, який втратив 4000 гривень за оренду неіснуючого житла, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. 29-річний краянин знайшов в мережі-Інтернет оголошення про оренду будинку на Новорічну ніч за вигідною ціною. Орендодавець одразу зазначила, що необхідно здійснити передоплату, що й зробив молодик.

Вже напередодні виїзду в місце призначення заявник не зміг зв’язатися з жінкою, адже її мобільний телефон був вимкнутий, а оголошення зникло. За допомогою він звернувся до правоохоронців.
Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські наголошують бути обережними й завжди перевіряти інформацію про орендодавців.
Не соромтеся бути нав’язливими. Просіть у авторів оголошень точну адресу будинку та координати. Перевірте на карті чи такий будинок існує. Надавайте перевагу ресурсам, на яких можливо прочитати відгуки інших орендарів. Завжди просіть додаткові фото. Якщо відмовляють – варто задуматися, це перший сигнал про можливий обман.

Просіть у орендодавця фото документів. Передплату краще вносити з карти на карту, а не шляхом поповнення через термінал. Упевніться що ПІБ отримувача переказу та власника паспорту співпадають. Це полегшить пошук  людини у випадку шахрайства.
Також ознака шахрайства – занадто низькі ціни на житло.
Крім того, спробуйте ввести в пошуковику номер телефону продавця. Справжні продавці зазвичай використовують один номер протягом багатьох років і розміщують оголошення на багатьох Інтернет-ресурсах, тому вам легко вдасться відстежити цей телефон і, можливо, навіть знайти старе оголошення з відгуками людей. А от шахрайський номер переважно ніде не відображається, адже його дуже часто змінюють.

Також спеціалісти радять по можливості попросити орендаря зробити реальне фото з паспортом та даними банківської картки, на яку ви маєте перерахувати кошти, на фоні будинку, що плануєте орендувати.
Ще один майже стовідсотковий варіант – планувати відпочинок у готелях, хостелах чи на офіційних базах відпочинку.
Перейти до панелі інструментів