19.03.2024
Новини Соціальні проблеми

Під стінами облдержадміністрації у Тернополі встановили “чорну ялинку”

Всеукраїнську акцію “Чорна ялинка: ВІЛ-позитивним пацієнтам не до свят” провели під стінами Тернопільської облдержадміністрації 19 грудня. Пацієнти та активісти встановили ялинку, прикрашену пустими пляшками від ліків – символ, що десяткам тисяч ВІЛ-позитивних українців не до свят. Люди, що живуть з ВІЛ, у 2020 році можуть залишитись без лікування. Такі акції 19 грудня відбулися синхронно у всіх областях України. 

– Міністерство охорони здоров’я провалило закупівлю препаратів необхідних для постійного лікування ВІЛ-позитивних людей, – повідомила представниця благодійної організації “100% життя” Мар’яна Радчук. – Вже з Нового року пацієнти з ВІЛ по всій Україні будуть вимушені перервати лікування через відсутність ліків. 

За оцінками благодійної організації “100% життя” до 30 тисяч людей, які живуть з ВІЛ можуть залишитися без лікування. В Тернопільській області терапію отримують 465 ВІЛ-позитивних пацієнти.

Проста людина не може собі дозволити придбати такі дорогі препарати, які треба приймати щодня або навіть кілька разів на добу, – каже Мар’яна Радчук. – Ми хочемо привернути увагу голови облдержадміністрації та місцевої влади щодо проблеми із закупівлею ліків. Ми просимо очільника області, аби він звернувся до Президента України. Під загрозою – тисячі людей не лише з Тернопільщини, а й з усієї України.

Фото: Катерина Шаблій

Перейти до панелі інструментів