26.04.2024
Громада Місто Новини

“У нас вкрали 60 соток землі”. Чиї МАФи стоять на території недобудованої бібліотеки і хто забрав її землю, вивчатиме комісія 

Питання недобудованої обласної бібліотеки на площі Героїв Євромайдану підняв під час сесії облради 10 грудня депутат Михайло Тимошик. Під час обговорення проблеми з довгобудом виплили цікаві факти та з’явилося багато питань. Тепер все це з’ясовуватиме спеціальна комісія, створена за дорученням голови облради Віктора Овчарука. Результати її роботи мають заслухати під час наступної сесії облради. 

З чого все почалося? 

– На чиєму балансі бібліотека, які договори оренди і суборенди укладені. Хочу знати, що там робиться? Яка там ситуація? – запитав депутат Михайло Тимошик.

Доповідав про недобудовану обласну бібліотеку начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Віктор Кузяк. 

– Даний об’єкт почали будувати у 1987 році. Для будівництва і експлуатації була виділена площа 1,4 га. У мене є документ 2000 року, коли площа цього об’єкта становила вже 1 га, – повідомив він. – Коли я прийшов на свою посаду у 2015 році, ми почали робити порядок з землею біля бібліотеки. По затвердженому проекту землеусторою на сьогоднішній день ми маємо в районі бібліотеки 0, 78 га. Управління капітального будівництва і я особисто жодного дозволу на монтаж цих малих архітектурних споруд не давали. Перед центральним входом у бібліотеку знаходяться тільки вагончики будівельної підрядної організації “Тернопільбуд” – вони там на місці. Те, що позаду від дороги зі сторони Шептицького – це самовільне захоплення. Ми впливу на них не маємо, ми декілька раз зверталися в поліцію, але абсолютно впливу немає. Я не експерт з будівництва, але на сьогоднішній день дуже критичний стан даної будівлі. Потрібно приймати якесь конкретне рішення або шукати інвестора і передавати об’єкт або обласній або міській раді, хто дальше може її добудувати. Але при території 0, 78 га я вважаю, що експлуатація даної будівлі є нереальною.

– Дякую за відповідь і історичну довідку щодо будови, – виступив знову депутат облради Михайло Тимошик. – Формую чіткі питання: “Скажіть будь-ласка як балансоутримувач – управління капітального будівництва, які кроки ви робили для того, щоб ці будівельні вагончики були забрані? Встановити власників, вони ж підключені до світла, кіоски торгівельні стоять, де паркан, який там стояв? Якщо не помиляюся, цей об’єкт знаходиться під охороною, за яку платимо орендну плату. Яку функцію виконує охоронна фірма, яку суму ми платимо? Це ж можна взнати. Якщо здійснюється незаконне захоплення, де ваших 40 звернень в поліцію, прокуратуру?

– Михайло Морозенкович, я дійсно погоджуюся з вашою стурбованістю, але управління капітального будівництва не має коштів на охорону, – відповів Віктор Кузяк. – Ми з 2014 року ведемо судові тяганини з підрядною організацією “Тернопільбуд”. У 2014 році був заключений договір на 100 тисяч у рік щодо охорони приміщення. Вони виставили рахунок на 500 тисяч і по судах, апеляціях, касаціях три роки ми цим питанням займалися. Дійсно ні обласна рада, ні міська рада, ні управління капітального будівництва  не мають коштів для охорони. Об’єкт закритий , загратований і охорони там більше ніякої не здійснюється.

– Я запитував про звернення у прокуратуру і поліцію. Сьогодні я там походив, пофотографував, – купа будівельних і торгівельних кіосків. Що вони там роблять, де звернення у прокуратуру про незаконне використання земельної ділянки? Я розумію нема коштів на охорону. Паркан, де він? Якщо там є незаконні об’єкти – МАФи, будь ласка, ваша реакція. Якщо ви не справляєтеся, давайте подивимося, хто працює, скільки було подань. Я вважаю, що робота управління капітального будівництва щодо збереження дороговартісного об’єкта, більше 20 млн, не ведеться. В мене є зауваження до того, що на об’єкті  в державній чи комунальній власності неналежно використовується земельна ділянка, незаконно і неправомірно. Може треба створити комісію про наявну ситуацію і кіоски, які там стоять? Тому що зараз “Креаторбуд” заявляє, що це не їх кіоски, що це не вони ведуть будову, а “Тернопільбуд”. Де ваші звернення, ви ж балансоутримувач? Чи це ми депутати маємо йти і все це розбирати? Банери вчепили, вони молодці, але як на мене, їх треба забрати. 

– Я погоджуюся з вами і готовий буквально на днях створити відповідну комісію і вжити відповідних заходів, – скаказ пан Кузяк.

Створення комісії підтримав і депутат Петро Васько. 

– Я так зрозумів, що у нас вкрали десь 60- 70 соток землі, – каже він. Мене б теж цікавило, де в центрі міста пропало стільки землі. Я думаю, дійсно нам треба створити комісію.

Підтримав пропозицію і голова облради Віктор Овчарук. 

– Ну якщо дійсно виникло така дискусія, невідомо, де все поділося, чиї МАФи, чия територія, створіть комісію, включіть депутатів і на наступне пленарне засідання заслухаємо інформацію, – доручив він.

Нагадаємо, у вересні минулого року приміщення бібліотеки-довгобуду планували перетворити на мистецьку локацію, щоб оживити це місце та привернути до нього увагу.

– Локація стане своєрідним мистецьким кампусом, прихистком не тільки для талановитих людей, а й інкубатором нових ідей, мистецькою родзинкою Західного регіону, – коментував тоді пресі ініціатор проекту, заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. 

– Це приміщення може стати дуже цікавим об’єктом, – прогнозував директор туристично-інформаційного центру Тернополя Тарас Ковальчук. – Цю будівлю починали проектувати у 80-роках. Деякі об’єкти застаріли по своєму проектуванні. Зараз немає необхідності у такій кількості книгосховищ, як тоді. У світі такі приміщення переробляють у цікаві креативні простори. Останнім прикладом є Музей сучасного мистецтва у Луцьку, який привернув увагу людей зі всієї України. Сподіваємося, що станемо не гіршими.

У приміщенні бібліотеки планували кінопокази, майстер-класи, виставки, літературні читання. Але далі кількох кінопоказів ініціатива не зрушилася.

Перейти до панелі інструментів