29.03.2024
Новини

Парк “Загребелля” може зменшитись майже на 30 га

фото з Вікіпедії

Парк “Загребелля” може втратити майже 30 га, якщо депутати облради проголосують за наявний проект організації його території без правок. Тож екоактивісти просять не підтримувати такий проект, якщо його таки винесуть на розгляд сесії.

Розробляло “Проект організації території регіонального ландшафтного парку “Загребелля”, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів”” місто, оскільки парк – в межах міста. Але розглядати цей проект мають депутати облради, оскільки парк має статус регіонального ландшафтного.

– Міська рада давно вже мала б зробити проект поділу території парку “Загребелля” на функціональні зони,- каже голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь. – Наприклад, стаціонарної рекреації і так далі. Виділити водоохоронні зони і таке інше. Торік місто замовило нашому педуніверситету цей проект. Його розробили і, фактично, ніхто його не бачив. Хоча, зазвичай такий проект робиться в трьох-чотирьох примірниках. І от ми до останнього моменту його теж не бачили. Побачили тільки тому, що міська рада мусила його передати облраді. У ньому, як виявилось, є ряд небезпек.

Йдеться зокрема про передачу,  за словами пана Філя, майже 29 га землі парку, розташованої ближче до готелю “Галичина”, під стаціонарну рекреацію. Такий вид рекреації передбачає можливість будівництва капітальних споруд.

-То, вважайте, те саме, що передати під будівництво, – додає пан Філь. – Крім того, там є така річечка маленька, без назви навіть, відповідно там є водоохоронна зона 25 м. Але у проекті заплановано – смужку таку у 2 га вздовж річки – відвести під господарське будівництво. Це, читайте, те саме, що під будівництво. Тож виходить, що йдеться про знищення майже 30 га зелених зон. А тому всі, хто дізнався про такий план, проти нього.

Якщо цей проект таки потрапить на сесію облради та пройде, то, за словами пана Філя, це буде початком знищення парку. Відтак активісти спілкувались з депутатами та в просили їх, щоб це питання поки що не розглядалось. Крім того, до питання збереження парку підключилось й  управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Воно готує звернення і до облради, і до міськради щодо необхідності внесення змін в розроблений проект.

-При розробці об’єкту виконавець мав керуватись відповідними інструкціями, документами Мінприроди, що було зроблено і виділено всі зони, – каже начальник управління екології Орест Сінгалевич. – Але, оскільки в громадськості появились заперечення щодо окремих моментів, то ми вирішили розглянути проект на засіданні робочої групи з розвитку природно-заповідного фонду, створеної відповідно до розпорядження голови ОДА. До складу цієї групи входять науковці, фахівці-екологи, представники громадських організацій. Ми розглянули проект і рекомендували внести до проекту, який підлягає наступному розгляду та прийняттю облрадою, відповідних коректив, аби запобігти небажаним прогнозованим явищам.

Перейти до панелі інструментів