16.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Відібрали паспорт і за три місяці не заплатили ні копійки. Історія заробітчанина, який потрапив у рабство в Польщі

Міжнародний день боротьби за скасування рабства відзначають 2 грудня. На жаль, навіть сьогодні випадки торгівлі людьми непоодинокі, а важкий досвід трудового рабства часто отримують наші земляки під час роботи за кордоном. 

Історію одного заробітчанина, який зіштовхнувся з жахливими умовами на заробітках у Польщі і ледве не потрапив у ще одну пастку з працевлаштуванням в Ізраїлі розповіла під час презентації акції “16 днів проти насильства” директорка з розвитку ГО Тернопільський міський жіночий клуб “Відродження нації” Оксана Шлюсар. Також вона працює консультанткою Національної гарячої з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 527. Днями на лінію звернувся чоловік, який мав дуже поганий досвід роботи за кордоном і цього разу цікавився новою роботою в Ізраїлі.

– Що його спонукало їхати? Він не може знайти роботу в Україні, у нього двоє маленьких дітей, сім’я, йому  32 роки, вища освіта. Він знайшов компанію, яка йому пропонує все за свої кошти – переліт, пошук роботи . І коли я його запитала, чи йому відкривають робочу візу, виявляється ні, – розповідає Оксана Шлюсар. – Чи знає він, який документ буде підписувати і скільки коштів він потім зобов’язаний повернути? Він цього не знає. А далі виявляється ще більше – він тільки повернувся з Польщі, де був на роботі. Посередник, якому оплатив велику суму, не забезпечив його робочим місцем. Він приїжджає до Польщі на автовокзалі ніхто його не зустрічає, роботодавець на дзвінки не відповідає, у нього робоча віза, за яку заплатив 3500 грн. Він два дні потинявся на вокзалі, знайшов дівчину, яка запропонувала йому хорошу роботу на будівництві під Вроцлавом, навіть запропонувала підвезти. Привозить вона його туди і зникає, документи у нього забирають під приводом якоїсь реєстрації, він відпрацював майже три місяці, йому не заплатили ні копійочки. Він розповів, що важив 93 кілограми,  а коли повернувся додому – 75, їх годували лише “Мівіною”, всюди охорона… 

Чоловік розповів, як звідти втікав, а потім через третіх людей знайшов, де знаходиться ця фірма  у Вроцлаві. Три дні просив під дверима, щоб віддали паспорт.

– Йому кинули в лице паспорт і не дали ні копійочки. Він просто віддав водієві свій мобільний телефон, щоб дістатися додому, – розповідає пані Шлюсар. – І він зараз, перебуваючи в уразливому стані, не усвідомлюючи, що був у ситуації трудової експлуатації, знову шукає можливість виїзду за кордон і 99%, що він стане на ті самі граблі. Тому що він потрапив у злочинну ситуацію і до неї знову готовий. Але ж проблема  в тому, що люди на знають, що вони мають можливість розраховувати на допомогу, не знають, що не можна працювати в Ізраїлі, не маючи робочої візи і проблема в тому, що люди не знають, що посередники просто наживаються не забезпечуючи до кінця працевлаштування. Тому популяризація безпечного працевлаштування дуже важлива, наголошує консультантка Національної гарячої лінії. 

Довідка

Про насильство стосовно жінок, чоловіків, дітей, а також щодо питань, які стосуються торгівлі людьми можна повідомляти на “гарячу лінію” ГО “Відродження нації”: 0800505501 або Національну “гарячу лінію” 527 (з будь-якого мобільного оператора, дзвінки безкоштовні).

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації від ГО “Ла Страда-Україна”: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного), усі дзвінки безкоштовні.

Перейти до панелі інструментів