20.04.2024
Новини

“Укрзалізниця” має знизити ціну колективного бронювання квитків

 

Наближаються новорічні свята, канікули у студентів та школярів. Саме час планувати подорож в різноманітніші куточки України. Найоптимальніший спосіб – звичайно залізницею, попередньо зарезервувавши квитки. Дуже зручно, але на думку туроператорів та споживачів – задорого.

Про це повідомляє АМКУ. За його інформацією, Комітет у зв’язку з численними зверненнями  провів перевірку формування ціни на послугу з резервування місць для групових перевезень пасажирів, встановленої АТ «Укрзалізниця» з 15.01.2019 у розмірі 200 грн за місце. Для порівняння: у попередні роки вартість такої послуги становила 32 грн за місце.

Для оформлення проїзду організованої групи пасажирів залізничним транспортом, організатор перевезення може викупити проїзні документи лише після сплати за резервування місць для такого перевезення.

Проте, в окремих випадках вартість колективного резервування місць перевищує вартість самого квитка, що є обтяжливим для українців.

Під час перевірки з’ясовано, що АТ «Укрзалізниця» встановило економічно необґрунтовану ціну на послугу з резервування місць для перевезення організованих груп пасажирів, що має ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Тому з метою припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, та усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, АМКУ рекомендовано АТ «Укрзалізниця» привести ціну на послугу з резервування місць для перевезення організованих груп пасажирів до економічно обґрунтованого рівня.

На засіданні Комітету представники АТ «Укрзалізниця» не заперечували проти висновків Комітету та повідомили про намір в найкоротші строки виконати рекомендації АМКУ.

Перейти до панелі інструментів