20.04.2024
Історична спадщина Новини

Свічки пам’яті запалили у містах і селах Тернопільщини

Традиційно у четверту суботу листопада українці вшановують пам’ять жертв Голодоморів. У 1932-1933 рр. та 1946-47 рр. радянський уряд штучно створив в Україні умови, коли від голоду вимирали мільйони людей. Практично кожна українська родина має історію про замордованих голодом родичів. 23 листопада українці мали можливість пригадати страшні сторінки історії і помолитися за невинно убієнних родичів.

Міста, селища і села Тернопільщини приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00. На центральних площах населених пунктів та біля пам’ятних знаків відслужили панихиду, виклали символічні хрести, деякі громади підготували театралізоване дійство.

У Тернополі вшанування пам’яті відбулося на Театральному майдані. Близько 1,5 тисячі жителів обласного центру прийшли, аби поставити свою свічку у загальний хрест пам’яті.

Фото Управління ДСНС в області
Фото Тернопільської облдержадміністрації
Фото Управління охорони здоров’я ОДА
Фото обласного лабораторного центру

Жителі Чорткова зібралися на міському кладовищі по вулиці Степана Бандери, біля пам’ятного Хреста жертвам голодомору вшанували пам’ять жертв голодомору 1932-1933 років в Україні, вчиненого тоталітарним репресивним сталінським режимом, а також голодоморів 1921-1922, 1946- 1947 років в Україні.

Фото Чортківської міської ради
Фото Чортківської райдержадміністрації
Фото Чортківської РДА

У Заліщиках люди прийшли до меморіального комплексу “Борцям за волю України”.

Фото Заліщицької РДА

Теребовлянці зібралися на площі перед пам’ятником Степану Бандері.

Фото Теребовлянської РДА

У Зборові мітинг-реквієм відбувся 22 листопада на центральній вулиці, біля пам’ятного знаку «Жертвам комуністичного режиму».

Фото Зборівської РДА

22 листопада на майдані І.Франка м.Збараж запалили лампадки та виклали із них символічний хрест пам’яті за жертвами голодоморів в Україні.

Фото Збаразької РДА

У Борщеві долучилися до загальнонаціональної хвилини мовчання біля могили Борцям за волю України.

Фото Борщівської міської ради

Віче-реквієм відбулося на центральній площі міста Бережани.

Фото Бережанської міської ради

Жителі Лановець зібралися на центральній площі райцентру.  Люди виклали символічний хрест. В кінці кожен отримав шматочок свіжого хліба – вічної цінності нашого народу.

Фото Лановецької міської ради

У Бучачі  біля пам’ятного знака загиблим від політичних репресій та церкви Покрови Пресвятої Богородиці, де зібрались представники влади, молодь та громадськість міста, священники відправили поминальну панахиду за невинно убієнними.

Фото Бучацької РДА

Довідково. За матеріалами Вікіпедії, Голодомор 1932-1933 рр. – акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Протягом 1932 р. голодом було замордовано сотні тисяч людей, то в 1933 р. лік ішов на мільйони. Голод був актом геноциду, оскільки він був навмисне спрямований проти української нації як такої. Кількість людей, які загинули від голоду, оцінювалась деякими істориками в 3,941 млн у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці, та склав 6,122 млн втрат ненародженими. Голодомор викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Перейти до панелі інструментів