24.04.2024
Молодь Новини Соціальні проблеми

“Ми занадто довго вчимося, щоб потім отримувати 4 тисячі зарплати”. У Тернополі студенти-медики вийшли на протест

“Ми не проти реформи, ми за розумні зміни”, “Нова реформа – геноцид лікаря”, “Європейська реформа – європейську зарплату!” – такі написи можна було побачити на плакатах студентів Тернопільського медуніверситету, які вийшли на акцію під облдержадміністрацію 13 листопада. Вони проти проекту наказу Міністерства охорони здоров’я «Про інтернатуру». Такі ж акції студентів-медиків відбулися у різних містах України. Проект наказу зараз винесений на обговорення, проте студенти скаржаться, що їхніх зауважень ніхто не чує. Тому чекають підтримки Тернопільської облдержадміністрації, бо це єдина установа, до якої можуть звернутися на місці. Студенти сподіваються, що їхні проблеми донесуть на вищий рівень. 

Як розповів представник ініціативної групи, студент-шестикурсник Володимир Яценко, згідно проекту наказу тривалість інтернатури продовжиться до трьох років, а після того буде ще два-три роки резидентури. То ж загалом період навчання студента-медика триватиме 12 років. 

– Студенти, які не готувалися до цього, які вступали на одних умовах, фактично отримують зовсім інше, – каже Володимир. – По-перше – це штучне зменшення кількості місць в інтернатурі: 90% місць – сімейні лікарі, лише  10% будуть вузькопрофільні спеціалісти. По-друге – у проекті наказу висунули такі вимоги до матеріального забезпечення лікарень, що вони фактично не підходять для інтернатури. По-третє – зменшення кількості спеціальностей, якщо у минулі роки ми мали на вибір 34 спеціальності, то буде лише  14. Я просто не розумію, невже за один рік 34 спеціальності настільки втратили своє значення? І по- четверте – швидкість прийняття реформи. Не може така глобальна реформа, яка охоплює стільки людей і стільки структур, бути запровадженою за рік. Вона сира, не підготовлена, МОЗ не дає відповідей на наші запитання. А ми не готові чекати, бо саме від цього залежить наше майбутнє. 

Також є багато питань щодо резидентури, продовжує студент.  Ніхто конкретно не може пояснити, що це означає і чого в майбутньому від неї очікувати. 

– Наказ винесений на обговорення, але ми бачимо як швидко він рухається до прийняття, причому проблем не вирішують зовсім, – зауважує Володимир Яценко. 

Студенти також звертають увагу на низькі зарплати лікарів, які згідно нового наказу змушені будуть вчитися більше на багато років. 

– Ми занадто довго вчимося, щоб стати лікарем і  потім отримувати 4 тисячі зарплати, – емоційно сказав один зі студентів-медиків. 

До учасників акції вийшла заступниця начальника Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лідія Чайковська. Вона запросила ініціативну групу із кількох чоловік до себе в кабінет для обговорення проблеми. Оскільки питання стосується освіти, запросила ще й начальницю управління освіти і науки Ольгу Хому. 

І пані Чайковська, і пані Хома сказали, що розуміють хвилювання студентів з приводу проекту наказу Міністерства охорони здоров’я. Проте вплинути на це не можуть, бо вищі навчальні заклади у підпорядкуванні Міністерства. Погодилися написати листа у Міністерство охорони здоров’я та організувати зустріч із головою облдержадміністрації Ігорем Сопелем. Тим часом пан Сопель вийшов до студентів, які залишалися чекати на вулиці, і вони домовились про зустріч 14 листопада. 

Студенти кажуть, що розраховують на підтримку, адже не можуть пропускати навчання і їхати під Міністерство охорони здоров’я. 

– Єдине, що можемо – звернути до голови облдержадміністрації, щоб висловили наші вимоги, – каже Володимир Яценко. 

Тернопільські студент-медики також додають, що їхні викладачі їх підтримують. 

– Наш університет за своїх студентів і за справедливі умови, – каже Володимир Яценко. – Ми дуже вдячні університету за підтримку і за  знання, які тут нам дали за всі роки. Ми просто хочемо нормальних умов. Це не проблема університету, це проблема МОЗ.

Перейти до панелі інструментів