19.03.2024
Новини

У Тернополі показали фільм для незрячих

17 жовтня у Тернополі відбулася прем’єра художнього фільму ” Пригоди S Миколая” з тифлокоментуванням. Показ відбувся  у рамках громадського проекту “Кіно без меж”.

Для більшості людей, які не мають проблем з зором  термін “тифлокоментування” навіть не знайомий. На Тернопільщині понад тисяча незрячих, які можуть зрозуміти суть фільмів лише за допомогою тифлокоментування.

  • Незрячі люди, які дивляться фільми у звичайному форматі, як усі, розуміють, що відбувається на екрані, навіть емоції, – розповідає автор проєкту доцент ТНЕУ Віталій Письменний. – Ловлять моменти, коли людина розчаровується або радіє. Але їм не вистачає деталізації. Для цього власне потрібне тифлокоментування – словесний опис предмета, простору або дії.

На захід прийшли діти з вадами зору. Всі вони навчаються у Тернопільському навчально -виховному комплексі  № 28, а також представники Тернопільської  обласної  організації  українського  товариства сліпих (УТОС).

  • Багато незрячих просто не ходять в кіно, оскільки вважають, що немає сенсу платити за фільм, який вони не зрозуміють, – говорить представниця Тернопільської комісії Наталя Орищак. – Це дійсно несправедливо. Адже, незрячі люди платять  такі самі гроші за квиток, як і зрячі, але при цьому не отримують однаковий сервіс.

Жоден кінотеатр в Україні не робить тифлокоментування фільмів на системній основі.

  • В Україні немає законодавчої бази, яка зобов’язувала б кіновиробників робити фільми доступними для усіх, – розповідає автор проєкту доцент ТНЕУ Віталій Письменний. – Відсутня і практика використання цієї технології. Усе, що зроблено до цього часу, — це одиниці стрічок із тифлокоментарем. Сьогодні стоїть гостра потреба в створенні якісного тифлоперекладу, розширюючи перелік україномовного продукту.

На презентацію фільму “Пригоди S Миколая” з тифлокоментарями завітала  акторка Тетяна Лаврушко, виконавиця ролі поліцейської у фільмі.

У рамках проєкту “Кіно без меж” створено тифлокоментування до трьох фільмів : “Приходи S Миколая”, “МІФ” та “Позивний Бандерас”. Тифлокоментарі створені “Всім. Відеостудія тифлокоментування”. Прем’єри незабаром.

Перейти до панелі інструментів