20.04.2024
Новини

Батьки “нетернопільських” дітей судяться з владою, щоб повернути сплачені за дитсадок кошти

Справа про поділ дітей на тернопільських та нетернопільських і оплату 1215 грн. останніми за відвідування дитсадка отримує продовження. Тепер деякі батьки спробують через суд довести порушення конституційних прав дітей на безоплатну освіту та повернути уже сплачені кошти.

Поки що таких справ у Тернополі – дві. Якщо стороні вдасться повернути сплачене, то, ймовірно, шукати правди у судах подадуться й решта батьків.

Нагадаємо, Апеляційний суд ще у лютому 2019 визнав незаконність наказу про стягнення за відвідування дитсадків оплати – 1215 грн за місяць – дітьми без тернопільської реєстрації, відхиливши апеляцію міськради. Міськрада у свою чергу заявила тоді, що нічого не зміниться і батьки без місцевої реєстрації повинні платити.

– Одна справа призначена до розгляду на жовтень, інша – на листопад, – коментує тернопільський адвокат Ростислав Небельський. – Ці справи важливі насамперед для судової практики, бо ще ніколи не розглядалось у судах питання щодо недійсності договорів у зв’язку із порушенням конституційних прав. Позивачі заявляють, що договори порушують публічний порядок, а він полягає в тому, що дошкільна освіта – безоплатна, відповідно управління освіти, укладаючи договори, а виконком, затверджуючи форму договору, розуміли, що порушують права, гарантовані Конституцією. Відповідно все, що за тими договорами відбулось, у нашому випадку – передача коштів, мають бути повернуті тим, хто оплачував.

Перейти до панелі інструментів