19.04.2024
Здоров’я Новини

Для медиків Тернопільщини розпочинають пілотне впровадження страхової медицини

Таке впровадження на рівні області – наразі єдине в Україні, стверджують в управлінні охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації.

На одній з останніх нарад йшлося про довгострокову (4 роки) обласну комплексну програму підвищення рівня соціальних гарантій серед працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення Тернопільської області, повідомляє прес-служба відомства. Її прийняли майже рік тому, але 25 червня цього року обласна рада внесла зміни до цієї програми, а також ухвалила рішення про виділення коштів на забезпечення полісами добровільного медичного страхування.

– Система державного медичного страхування в майбутньому обов’язково буде стосуватися всіх, – зазначив в обговоренні теми начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук. – Однак, проаналізувавши саму концепцію запровадження медичного страхування, ми розпочинаємо пілотне впровадження страхової медицини для медиків Тернопільщини.

Йшлося і про ймовірні ризики неефективності впровадження  страхової медицини, адже громадяни не готові до цього процесу. А коли йдеться про утримування оподаткування на страховий платіж у розмірі визначених законодавством України – й поготів.

Тому медичному персоналу лікувально-профілактичних закладів Тернопільщини вирішили роз’яснити переваги та механізми реалізації державного медстрахування. Це зробить у кожному із закладів експерт Громадської спілки з реорганізації системи охорони Сергій Гумінський.

Обласна програма передбачає державне медичне страхування, яке будуть здійснювати добровільно на основі договору між страхувальником і страховиком, який пройде тендер у державній системі Prozorro. Комунальні некомерційні підприємства Тернопільської облради повинні визначити добровільні страхові внески та спланувати організаційні заходи. Медична компанія, яка виконуватиме умови страхування, закладені в договорі, повинна взяти на себе фінансові ризики, що дозволяє страхувальнику отримати повну чи часткову компенсацію об’єму медичних послуг.

Перейти до панелі інструментів