20.04.2024
Новини

Погрожував знайти і зґвалтувати. Тернополянки натрапили на шахрая у BlaBlaCar 

Тернополянки скористались послугами он-лайн платформи для пошуку автомобільних попутників BlaBlaCar і натрапили на шахрая. В результаті – втрачені кошти, зіпсований настрій і пошуки серед ночі транспорту з Києва до Тернополя.

У цю неприємну ситуацію нещодавно потрапили Лілія та Світлана (справжні імена та прізвища є у редакції – прим. ред). Дівчата розповіли свою історію, аби застерегти інших від подібного. 

– Мої друзі перебували за кордоном, до Києва вони мали прилетіти о 1.00 і так вийшло, що не знайшли квитків ні на потяг, ні на автобус, – розповідає Лілія. – Відповідно вирішили скористатися послугами BlaBlaCar і забронювали поїздку з Києва у Тернопіль на 7.00, оскільки інших варіантів не було. Через кілька хвилин з ними зв’язався водій, у додатку він написав повідомлення про те, що не може зателефонувати. Мої друзі дали мій номер телефону, щоб в подальшому з ним комунікувала я, оскільки вони ще були за межами країни. Водій зателефонував мені і сказав, що йому потрібна передоплата 500 грн і гроші треба перерахувати негайно, щоб він знав точно, що ми їдемо і планував собі в подальшому час. Я одразу перекинула 500 грн. Далі він дзвонить і каже, що це неповна сума і ще має бути 560 грн. Хоча на сайті була вказана ціна 270 грн з однієї особи, відповідно з двох – 540 грн. Я кажу. Як? Якщо заявлено 270 грн. Він сказав, що його нічого не обходить. Я написала подрузі про цю ситуацію. Ми зрозуміли, що нас розвели і ніхто нікуди не поїде.

Кричав і хамив

Лілія зателефонувала тому чоловікові, сказала, що більше грошей не має, що це не її поїздка, а її знайомих, мовляв вони приїдуть і розрахуються. 

– Він ще запитав, скільки у мене на рахунку, я кажу: 50 грн. Сказав передати  знайомим, що він їх зустріне о 1.00 тоді, коли вони прилетять, нехай йому передзвонять, – пригадує дівчина. 

Друзі Лілії вже знали, що ніхто їх не забере, що вони серед ночі не будуть мати як добратися до дому. Але вирішили подивитися, що буде далі. 

– Після прильоту я зателефонувала тому чоловікові, він сказав, що через 15 хвилин нас забере. Але треба перерахувати ще 560 грн, – розповідає Світлана, яка повернулася з-за кордону. – Я кажу, яких 560 грн? На сайті заявлена зовсім інша сума. Він почав наполягати, щоб я скинула гроші, інакше нікуди не поїде. Говорив російською, хамив, кричав: “Кто здесь водитель, я или ты? Здесь мои правила”. Мовляв, скидай гроші, або сиди на вокзалі до ранку і чекай на потяг. Я сказала, що кошти перекажу, але вже після того, як сяду в машину. Інакше я не маю гарантій, що мене не надурять. Тоді він почав кричати, якщо мені щось не подобається, то він взагалі поверне гроші і нікуди не поїде. Тоді я сказала, щоб повертав кошти. 

Світлана з друзями знайшли інший транспорт і як каже вона, з горем пополам добралися до Тернополя. 

Коштів не повернув

– Наступного дня моя подруга Лілія, яка перерахувала цьому водію 500 грн, зв’язалася з ним і запитала, де кошти, які він обіцяв повернути. Адже їй нічого не прийшло, – розповідає Світлана. – Спершу він сказав, що кошти зарахуються в межах доби, бо він вже їх скинув. Потім вона знову зателефонувала, що кошти їй так і не прийшли, і тоді цей чоловік вже послав її прямим текстом. Тоді Лілія надіслала йому у вайбер скріншот ст. 190 Кримінального Кодексу України про шахрайство і сказала, що звернеться в поліцію.  А водій надіслав їй аудіовідповідь, у якій матюкався та погрожував зґвалтуванням (аудіозапис тернополянки надали редакції – прим. ред). 

Світлана додає, що у цього чоловіка було три номери, на одному зареєстрований акаунт на Bla-Bla-Car, на іншому – вайбер, з третього телефонував на мобільний. 

– Коли він просив мене скинути ще додаткові кошти, я сказала йому, що не можу йому довіряти, оскільки його акаунт тільки зареєстрований, – зауважує дівчина. – На що почав говорити, що їздить вже 6 років, зокрема були і міжнародні перевезення. А це просто другий акаунт, а ще є інший, де більш, ніж 600 відгуків. 

Звернулись в адміністрацію BlaBlaCar та поліцію 

Впевнившись, що це шахрай, Світлана поскаржилася на цього користувача в адміністрацію Bla-Bla-Car.

– Мені прийшов лист, що  акаунт цього користувача заблокували, всі його поїздки скасовані і недоступні, – каже тернополянка. – А також наголосили для всіх користувачів, що немає такого як передоплата (далі цитуємо відповідь адміністрації BlaBlaCar – прим. ред) . 

Дякуємо, що розповіли нам про те, що трапилося. Нам шкода, що Ви зітнулися із шахрайством, і готові зробити все можливе, щоб допомогти Вам повернути кошти. Ми повідомили водієві, що він повинен негайно повернути Вам отримані гроші, та заблокували його профіль на платформі BlaBlaCar. Якщо водій не поверне Ваші гроші, ми рекомендуємо негайно звернутися у поліцію. Ми готові допомогти Вам у наданні всієї необхідної інформації щодо Вашого бронювання за офіційним запитом правоохоронних органів. На жаль, оплата була здійснена за межами нашої платформи, тому ми не можемо повернути Вам гроші. Будь ласка, наступного разу під час бронювання поїздки пам’ятайте, що оплата відбувається лише в автомобілі під час поїздки”.

За рекомендацією адміністрації BlaBlaCar Лілія та Світлана написали заяву в поліцію. Проте надії на те, що шахрая знайдуть, не мають. 

– Нам так і сказали, що грошей нам ніхто не поверне і знайти його нереально. Мовляв, тут розслідують шахрайства через інтернет і на 100 тисяч, і на 500 тисяч, але виявити зловмисників непросто, – каже Світлана. – Також слідча нам сказала, що це швидше за все зек, який у в’язниці має мобільний телефон і розводить людей. Через кілька років вийде і буде мати пристойну суму на рахунку.

Світлана каже, не раз користувалася послугами BlaBlaCar і досвід був хороший. 

– Я була і водієм, і пасажиром, були і міжнародні поїздки і жодного разу не виникало проблем, – каже дівчина. – Я розумію, що втрапила у таку неприємну ситуацію через свою помилку, адже потрібно було прочитати відгуки, звернути увагу, коли зареєстрований водій і не робити жодних передоплат. Але коли авто потрібне терміново і не хочеш ночувати на вокзалі, тоді ти готовий піти на ризики, хоча і розумієш, чим воно закінчиться. Ця ситуація для всіх нас стала уроком. 

Телефонують з окупованої території та в’язниць

Розкривати подібні злочини важко, тому що найперше треба встановити особу, яка користується мобільним телефоном і яка розмістила оголошення на сайті, коментує начальник сектору розкриття майнових злочинів в державному секторі та шахрайства Тернопільського міського відділу поліції Віктор Демчан

– Зазвичай кожне оголошення прив’язується до номера телефону і після “розводу” зразу той номер виключають і викидають, – каже він. – Як показує практика, дзвінки надходять з окупованої території та місць позбавлення волі. Шахраї розміщують оголошення на сайтах і чекають дзвінка. 

Останнім часом багато випадків, коли телефонують з Донецька – оренда квартир, BlaBlaCar  та інші. Люди звертаються у поліцію, але криміналу ми не реєструємо, оскільки, як говорить цивільний кодекс, це є невиконання умов усної домовленості. Тобто того ж самого договору. Кодекс говорить, що має бути або усний або письмовий договір, якщо сторони усно домовилися, то вже є договірні зобов’язання в частині того, що потерпіла сторона начебто виконала свої умови договору по оплаті, а  друга сторона не виконала. І рахувати це криміналом важко, тому що не встановлений прямий умисел заволодіння цими коштами. Якщо наприклад, таку людину встановлюють, то вона бере адвоката і пише пояснення: я не виконав умови договору, але я його виконаю, я можу повернути кошти або можу виконати договір. 

Загалом перспективи, що такого телефонного шахрая знайдуть, практично немає, продовжує правоохоронець. Щоб вберегтися від таких випадків, він радить не робити передоплати, поки не отримаєте товару чи послуги. 

– Поступайте за принципом, що ви пішли на базар купити кілограм помідорів, є товар – платите гроші, товару немає – нічого не платите, – каже Віктор Демчан. –  Теж ж саме і з таксі – спершу сідаєте в машину, їдете, а потім розраховуєтесь. Ніхто ніяких завдатків не оплачує. Орендуєте квартиру, ви в неї заходите, дивитесь документи чи це дійсно власник, оплачуєте і живете.  До речі, у Тернополі були 10 випадків шахрайства, коли чоловік орендував квартиру і здавав її іншим. Але тут ми доказали прямий умисел, тому що він не мав жодного стосунку до цієї квартири. Він просто її знімав, а не мав права здавати в оренду. Тут вже можна говорити про кримінал. А якщо по телефону щось пообіцяли, люди скинули завдаток, то вони добросовісно самі це зробили згідно усної домовленості. 

У такому випадку питання шахрайства дуже делікатне, продовжує пан Демчан. Бо межа – основна кваліфікуюча ознака згідно кримінального кодексу – прямий умисел, який доказати дуже важко. Зловмисник має робити такі дії, щоб ця ознака була явною, або особа не мала стосунку до того чи іншого об’єкту чи надання послуг . Хоча зазвичай, навіть якщо ми документуємо кримінал, багато адвокатів  в суді наполягають на цивільно-правових відносинах і скеровують до того ж самого цивільного кодексу. І кримінал закривають, а потім вже сторони судяться в цивільному порядку.

Перейти до панелі інструментів