26.04.2024
Громада Місто Новини

У Чорткові завершили ремонт даху на вежі костелу, тепер збирають кошти на повернення кредиту

У Чорткові завершили ремонт даху на головній вежі костелу св. Станіслава. Проте римо-католицька громада ще не сплатила всі кошти за ремонт. Про це повідомляє у соцмережі “Фейсбук” місцевий активіст Олександр Степаненко. 

“Складні ремонтні роботи на великій висоті тривали все літо. Нарешті риштування знято. Дах перекритий міддю, відповідно до настанов управління з охорони пам’яток. Наскільки мені відомо, попереду ще повернення банківського кредиту, який римо-католицька громада взяла для виконання ремонту костелу. Тож збір благодійних коштів все ще триває. Без цього архітектурного шедевра Яна Сас-Зубжицького Чортків не був би тим містом, яким він є. Тому підтримання його у належному стані мало би бути справою честі не лише однієї релігійної організації, а усієї міської громади. Чи не так?”, – пише він. 

Чи допоможе міськрада коштами на ремонт костелу, який є однією з візитівок Чорткова, ми запитали міського голову Володимира Шматька. Він запевнив, що підтримка від міськради буде. До того ж міським бюджетом передбачені кошти на підсвітку костелу. 

– У міському бюджеті є програма збереження пам’яток архітектури і якусь частину суми ми допоможемо покрити, – каже він. – Наприклад, минулого року ми давали кошти на благоустрій дерев’яної церкви Вознесіння. Також ми прийняли ще одне рішення, будемо робити підсвітку цього костелу. Ми виділили з бюджету 300 тисяч гривень, а підсвітка буде коштувати 350-370 тис. грн. Будемо підсвічувати костел з трьох сторін за кошти міста, у нас вже є проектна пропозиція. Якщо не встигнемо цього року, то будемо це робити через зиму, або наступної весни. Це однозначно. 

Загалом у Чорткові є 12 церков. Костел Mатері Божої Святого Розарія та святого Станіслава, або Домініканський костел – пам’ятка архітектури місцевого значення, споруджений на початку XVII ст., перебудований на початку ХХ ст. 

Довідка

Кошти можна перерахувати за реквізитами:

Р/р2600301443104 в АТ Кредобанк МФО 325365 код 217 072 93. Призначення платежу : на ремонт вежі костелу у м. Чорткові

Перейти до панелі інструментів