18.04.2024
Гуманітарна сфера Новини

“Один вчитель читає кілька предметів, з яких не має диплома”. У школах Тернопільщини брак кадрів

Оголошення про те, що потрібен вчитель англійської мови на повне тижневе навантаження у Швейківську школу нещодавно з’явилося в одній із Монастириських груп у соцмережі “Фейсбук”. У оголошенні було вказано, що готові взяти студента, гарантують гнучкий графік роботи і навіть забезпечать житлом. 

Як повідомила директорка школи Марія Олегівна, вчителя знайшли через кілька днів. Проте педагог добиратиметься на уроки 7 кілометрів з Монастириськів.

Проблема з кадрами у школах Тернопільщини справді існує, підтверджує начальниця управління освіти і науки в Тернопільській області Ольга Хома. 

– Є дуже велика проблема із браком вчителів іноземної мови, фізкультури, інформатики, фізики і математики, – каже вона. – Вони не йдуть у малокомплектні навчальні заклади, де є мала кількість учнів. Туди вчителі не хочуть йти працювати навіть попри те, що їх можуть забезпечити житлом. Тому маємо низьку якість освіти за рахунок того, що один вчитель читає ряд предметів, з яких не має диплома. Наприклад, він не вчився на вчителя математики і читає години з цього предмету. Це справді є, і вчителі не погоджуються йти на роботу, тим більше, якщо це віддалені села, з якими погане сполучення.  

Ольга зауважує, що проблема з кадрами є навіть  у школах Тернопільського району, який дуже близько до Тернополя. 

– Також маємо розуміти, що багато хто не бачить тут перспективи і виїжджає за кордон, – каже вона. –  Наші студенти, які добре володіють іноземною, таки їдуть туди і мають більші можливості з працевлаштуванням і вищу зарплату.

Перейти до панелі інструментів