25.04.2024
Здоров’я Новини

На Тернопільщині закриють кілька протитуберкульозних закладів

Про реорганізацію фтизіатричної служби області, зокрема закриття  протитуберкульозних диспансерів у Кременці, Язлівці Бучацького району та Білобожниці Чортківського району та скорочення стаціонарних відділень йшлося на нараді в управлінні охорони здоров’я при Тернопільській облдержадміністрації, повідомляє прес-служба управління.

Обґрунтовують це тим, що кількість туберкульозних хворих, які підлягають лікуванню у відділеннях такого профілю, є незначною. За сучасними вимогами змінилися підходи до лікування захворювання. Значний акцент роблять на посиленні амбулаторного етапу лікування, який передбачає значне скорочення термінів перебування хворих на туберкульоз у стаціонарі. У планах – реорганізувати на базі диспансерів у відділення обласного «Хоспісу», що дасть можливість ефективно використати наявні будівлі та приміщення і працевлаштувати працівників.

Головний лікар з організаційно-методичної роботи Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру Михайло Буртняк повідомив, що за останні 5 років в області намітилась тенденція до покращення епідситуації щодо туберкульозу. За 2014-2018рр. в області захворюваність всіма формами туберкульозу знизилась з 41,2 до 33,3 на 100 тис. населення (на 19,2 %, в абсолютних цифрах вперше діагностовані з 500 до 349 осіб). Показник смертності знизився з 8,3 до 6,2 на 100 тис. населення.

25.06.2019 року на сесії обласної ради Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер реорганізували у комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр».

З 01.11.2019 р. скоротять Бережанський та Заліщицький диспансерно-поліклінічні відділеня як підрозділів облтубдиспансеру, оптимізують 20 хірургічних ліжок, припинить роботу III фтизіо-терапевтичне відділення.

Перейти до панелі інструментів