18.04.2024
Мандри Новини

Поправляли старий погріб і натрапили на череп. У Шумському районі – археологічна знахідка

 У одному з дворів у селі Онишківці Шумського району поправляли старий погріб, почали копати і натрапили на череп. Про це повідомили сільського старосту, міського голову Шумська, місцевого журналіста, які звернулися до археологів.

Про цю знахідку розповіла директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

“З приємністю провели один сонячний день в Онишківцях Шумського району. Виїхали на прохання родини Порицьких дослідити поховання, що знайшлося в них на подвір’ї. Виявилося, що воно датується ХІІ-ХІІІ ст. і стосується комплексу літописного міста Шумськ. Дослідження проводили Б.Строцень, М.Ягодинська, Л.Строцень, С.Синюк. Дякую голові міста Шумськ Володимиру Плетюку за надану допомогу у дослідженнях”, – написала вона у соцмережі “Фейсбук”.

– Голова Шумської ОТГ допоміг нам екскаватором, який зняв метр землі, і тим не менше ми працювали над цим похованням до 5-6 годин, – каже пані Ягодинська. – Садиба розташована на давньоруському цвинтарі, який входив у комплекс літописного Шумська. У XIX ст. там були зафіксовані курганні і грунтові поховання. Ми зафіксували ще поховання двох людей, але ми їх не чіпали, бо щоб робити дослідження, треба відкривати всю територію. Ми забрали лише те пошкоджене поховання, а решту залишили до кращих часів. Може туди організуємо експедицію, бо за один день зробити це все неможливо. 

Родина, яка звернулася до археологів, не знала, що на їх подвір’ї був цвинтар. Льох був збудований ще в першій половині XX століття і на таку глибину очевидно, ніхто не копав. 

– Ці люди молодці, що одразу відреагували та звернулися до нас. Своїх коштів вони не втратили. Ми провели розкопки безкоштовно, – каже Марина Ягодинська. – Ми забрали скелет, спершу потрібно взяти його часточки для генетичного аналізу. Потім помиємо кістки від землі і віддамо у відділ біоархеології інституту археології НАН України. Там збирається непогана колекція кістяків з нашої території. До розкопок в Шумську та Кордишеві у них взагалі не було колекції  з нашої області. А тепер потрохи підзбируються, і тоді можна говорити про населення цієї території, демографію, хвороби, можуть проводити антропологічні дослідження. 

Читайте також: Під час розкопок у Шумському районі археологи знайшли поховання господарів зі слугами

Перейти до панелі інструментів