20.04.2024
Новини

На Тернопільщині нашестя рудих слимаків. Як з ними боротися?

Новий шкідник, який з’їдає городину, з’явився на Тернопільщині. Це іспанський або рудий слимак, який поселяється на городах, подвір’ях та присадибних ділянках.  Найбільше потерпають від нашестя рудих слимаків у Чернівецькій, Закарпатській, Вінницькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Тепер вони зустрічаються і на Тернопіллі. Про нашестя слимаків у Бучацькому районі повідомляють у соцмережі “Фейсбук”.

“Останнім часом в Бучачі з’явилося дуже багато величезних слимаків. Господині кажуть, що з’їдають всю городину. А птахи їх їсти не хочуть. Хтось знає, що то за слимаки такі?” – пише  Hsara Anderson. 

На наших теренах іспанські слимаки з’явилися приблизно 10 років тому, потрапивши до нас, найімовірніше, з Польщі, а туди – з інших країн. Природний ареал їхнього проживання – Іспанія та Франція. Однак через торгівлю деревами, рослинами та ґрунтом вони швидко поширилися по світу. За однією з версій, слизняки були завезені в Україну з розсадою рослин, в яких вони відклали свої яйця.

Шкодять вони майже всім садовим та декоративним рослинам, полуниці, овочам: капуста, салат, помідори, огірки, буряки, картопля, чорнобривцям, тощо. Слимаки виїдають у листі дірки і часто знищують повністю листову пластинку, в плодах роблять заглибини, або з’їдають їх повністю, також полюбляють пелюстки квітів. Окрім рослинної їжі, вони можуть вживати також і іншу органіку — мертві рештки тварин, перегній, екскременти, тощо. У них проявляється також канібалізм у вигляді поїдання собі подібних особин, які щойно загинули. Єдиного ефективного методу боротьби з ними немає. Небезпека полягає ще й у тому, що ці слимаки дуже швидко розмножуються. 

Як повідомив начальник відділу контролю за засобами захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Пасічнюк, наразі поширення рудого слимака на Тернопільщині не є масовим, адже скарги ще не надходили. 

– Боротися з цим шкідником можна хімічними і народними методами, каже він. – Проте специфічних препаратів, які були б зареєстровані конкретно на слимаків, немає. Такі препарати можуть бути по лінії ветеринарної медицини. Окрім того, обробляти ґрунт хімічним методом можна лише, коли рослини недозрілі. А якщо культура достигла і збирається врожай, обробляти не можна. З народних методів – можна посипати доріжки негашеним вапном, слимаки лізуть по ньому, обпікають черевця і гинуть. Також можна їх збирати, накривши землю шматком руберойда. 

– Рудий слимак вже кілька років робить збитки на Львівщині, а тепер вже перейшов на Тернопільщину. Також є осередки на Житомирщині, Івано-Франківщині, каже перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Юрій Рослий. – В мене на грядках їх теж багато. Серед засобів боротьби з цими шкідниками можна використовувати “Уліцид”, який розсипають на ґрунт поміж рядків. Цей засіб використовується в органічному садівництві, він безпечний для людини, не токсичний для тварин. У цих слимаків є свої вороги – їжаки, жаби, кури, качки. Якщо вони є на подвір’ї, то це знижує популяцію. Ці слимаки – істоти нічного способу життя, тому удень зариваються в землю, а вилазять уночі, особливо люблять вологі і темні місця. Коли притіняти ґрунт реберойдом, дошками, фанерою в тих місцях слимаки масово збираються. Потім їх треба просто визбирувати. Руді слимаки не витримують температури більше 60 градусів, тому їх можна зібрати у відро і залити кипятком. 

Ще можна робити приманки, продовжує пан Рослий. На рівні з землею закопують паперові стаканчики з пивом чи перебродженим компотом. Слимаки туди залазять і звідти вже не можуть вибратися, їх можна позбирати, а приманку поновити. Але слимаки перебираються з місця на місце і можуть далі залізти від сусіда до сусіда, тому варто такі заходи робити гуртом.

Найактуальнішу інформацію щодо поширення цього виду в Україні можна отримати у Національній мережі інформації з біорізноманіття Ukrainian Biodiversity Information Network (UkrBIN). Команда UkrBIN розробила план дій з контролю цього небезпечного виду на найближчий час.

Перейти до панелі інструментів